İçindekiler

  1. Tokat’ta Bir Hayali Kültürel Miras Taşıyıcısı Kemal Atan Gür – Konuşan: Tuğçe Nur Kesin
  2. Hat ve Tezhip – Melike Ünaldı
  3. “Gelenekten Geleceğe Köprü İnsanlar” Kitabına Dair – Dr. Ersin Bayram
  4. Bir “Sır”lanışın Anatomisi – İsmail Kılınç
  5. Şapkalı Çocuk – Muhammet Durmuş
  6. Ateş – Dilek Akıllıoğlu
  7. Tek Renk Yasası – Yunus Alkan 
  8. Mesai Saati – Nisa Eser
  9. Canım Âkif! Dedem, Atam… – Lavinya Öz
  10. İzmarit Ovası, Tarım Kredi – Can Ülgen
  11. Agorafobi – Elif Mert
  12. Düngül – Seda Nur Kurt
  13. Rüyada Açığa Çıkan Sır – Zeynep Yıldırım
  14. Huzur Dolu Sessizlik – Ahmet Yılmaz
  15. Mühim Değil – Hacer Sağlam
  16. Bu Değil! O Değil, Değil
  17. Anılarda Kalanlar 5: Ahmet Tufan Şentürk – M. Ali Kalkan
  18. Bir Sözcüğün Ölümüne Tanıklık Etmek – Prof. Dr. Mustafa Sarı
  19. Yazar Oğuzhan Karaduman ile Söyleşi – Konuşan: Mine Kardeşoğlu
  20. Ondaki Kendi Aksi – Köksal Geçer
  21. Aydınlar, Sorunlar, Tavırlar – İkbal Vurucu
  22. Değişen Zaman ve Zemin Arasında Birkaç Üdeba – Esra Güngör
  23. Yol Kantoları – Serdar aydın
  24. İki Büyük Şairin “Zangoç-Molla Sırat” Tartışması – Yaşar Vural
  25. İlminsky’nin Tahripkâr Dil Politikası – Yunus Emre Uyar
  26. Döngü – Çiğdem Erben
  27. Oh Oldu! Etti, Buldu! – Serennur Keçeci
  28. Namıdiğer Eşekli Kütüphaneci – Sabit Bayar
  29. Çizi-Yorum – Çağrı Cebeci

Tanıtım

Merhaba kıymetli okuyucularımız,

Elinizdeki sayı ile 35. sayımıza ulaşmış bulunuyoruz.  Her yeni sayı bizim için mutluluk demek, umut demek. Yazar ve şairlerimizin bizlere emanetleri olan edebî verimleri siz kıymetli okuyucularımıza ulaştırabilmenin haklı gururunu da yaşamış oluyoruz.  Yani giriştiğimiz bir işi “başarabilmiş” olmanın gururu…  Teknoloji ve basım imkânlarının hızla geliştiği günümüzde yayıncılık faaliyetlerini aynı hızla etkileyen olumsuzlukları da sıralamak gerekiyor. 2023 yılına başlarken belirlediğimiz abonelik bedeli zaten az olan siz okuyucularımızı üzmemek, bütçenizi zorlamamak üzerine belirlenmiş bir bedeldi. Ancak basım ve gönderi maliyetlerinin katlanması, biz yayıncıları işin içinden çıkamaz noktaya getirmiştir. Ocak 2023’te 250 gr. kitap/dergi gönderisi 5 TL olan kargo ücretinin (PTT Kargo) bugün için 35 TL olduğunu söylersem ne demek istediğim gayet iyi anlaşılacaktır. Basım maliyetlerine girmeyeyim, bu can sıkıcı konuyla sizleri daha fazla meşgul etmemiş olayım.

35. sayımız geç kalmış bir “yaz” sayısı oldu. Bu sayımızda geleneksel sanatlarımızı kapak konusu yaptık. Arkadaşımız Tuğçe Nur Kesin hem modern tiyatro ile hem de geleneksel sanatlar ve oyunlarla ilgilenen kültürel mirasımızı yaşatarak genç kuşaklara tanıtan Kemal Atan Gür ile güzel bir mülakat gerçekleştirdi. Bir Hayalî yani Karagöz oynatıcısı olan Kemal Bey aynı zamanda oynattığı tasvirleri imal eden bir sanatçıdır. Günümüzde bu sanatın nasıl icra edildiğini merak eden okuyucularımız için bu görüşmenin güzel bir mülakat olduğunu düşünüyorum. Hat ve Tezhip sanatı da geleneksel sanatlarımız içinde önemli bir yere sahip. Melike Ünaldı bir müzehhip (süsleme sanatçısı) gözüyle hat ve tezhip üzerine düşüncelerini yazdı. Dr. Ersin Bayram da “Gelenekten Geleceğe Köprü İnsanlar” kitabından hareketle meşhur hattat ve müzehhiplere değiniyor.

35. sayımız kapak konusu dışında da birbirinden güzel edebî verimlerle sizlere sesleniyor. İsmail Kılınç, Muhammet Durmuş, Dilek Akıllıoğlu, Yunus Alkan, Nisa Eser ve Lavinya Öz öyküleriyle; Can Ülgen, Elif Mert, Seda Nur Kurt, Zeynep Yıldırım, Ahmet Yılmaz, Hacer Sağlam ve Halistin Kukul şiirleriyle Edebice’nin 35. sayısındalar. Mehmet Ali Kalkan “Anılarda Kalanlar” serisinin beşincisinde rahmetli şairimiz Ahmet Tufan Şentürk’ü yazıyor. Prof. Dr. Mustafa Sarı sözcüklerin de doğup, yaşayıp, ölebildiklerini bir kelime üzerinden bizlere hatırlatıyor.

Yayın kurulumuzun değerli üyesi Oğuzhan Karaduman “İsmail Habip Sevük’ün Türk Folkloruna Katkıları” adıyla bir kitabı yayınlanmıştı. Arkadaşımız Mine Kardeşoğlu Oğuzhan Karaduman ile İsmail Habip Sevük ve Karaduman’ın kitabı üzerine konuştu.

Yayın Kurulu üyemiz Yunus Emre Uyar, ünlü Rus misyoneri ve Türkolog İlminsyk’nin dil politikalarının Türk toplulukları üzerindeki olumsuz etkilerine “İlminsyk’nin Tahripkâr Dil Politikası” adlı yazısında değiniyor.

Köksal Geçer, İkbal Vurucu, Esra Güngör, Serdar Aydın, Çiğdem Erben, Serennur Keçeci ve Sabit Bayar da deneme, makale ve kitap eleştiri yazılarıyla 35. sayımızda yer verdiğimiz değerli kalemlerimiz.

Çizerimiz Çağrı Cebeci de son sayfada bizleri sonraki sayıya uğurluyor.

Edebice’nin hazırlanmasında, sizlere ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bir sonraki sayımızın Cumhuriyetimizin 100. yılına uygun bir dosya konusuyla çıkacağının müjdesini de şimdiden vermiş olalım.

36. sayımızda buluşmak dileğiyle…

Yaşar Vural

Edebice Dergisi Gen. Yay. Yön.

İlgili Yazılar

Haber-Duyuru

20. Ankara Kitap Fuarı

Eylül Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 20.si düzenlenen Ankara Kitap Fuarı 26 Nisan’da başlıyor. Her yaştan okurun ilgisini.

Edebiyat Haberleri

İlkadım Belediyesi 5. Cemal Sâfi Şiir Yarışması Ödül Töreni Yapıldı

İlkadım Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen şiir yarışması sonuçları açıklandı. Yarışmada Didem’di şiiriyle Servan Erdinç birinci olurken Dervişâne Âşıklar.

Yeni Çıkanlar

Muhammet Durmuş-Marlboro Sparring Marlboro

Edebice dergisi şiir editörü Muhammet Durmuş’un yeni kitabı “Marlboro Sparring Marlboro” çıktı. Daha önce Ötüken Neşriyat’tan Bekleyişler Kitabı adlı eseri.

Yazarlar

Her Şey Kimde Gizli – Yaşar Vural

HER ŞEY KİMDE GİZLİ Kaynak taraması ve doğrulaması yapmak niye insanların aklına gelmez? Genel ağda (sosyal medya alanları da dahil).

Yarışma

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya İl Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması başlıyor. Türk Edebiyatında.

Duyurular Mağaza

Yüzde Elli İndirim!

Edebice’nin 1’den 36’ya kadar bütün sayılarında en az yüzde 30, en fazla yüzde 50 indirim var. Bu fırsatı kaçırmayın. Dergilerimiz.

36. Sayı

Türkiye’de Karikatür ve Mizahın Kısa Öyküsü – Çağrı Cebeci

Karikatür; bir kişi, bir olay ya da eylemin komik ve abartılı bir şekilde resmedilmesi olarak tanımlanabilir. Türkçeye Fransızca “caricature” kelimesinden.

36. Sayı

Cumhuriyet’in Dil Politikalarındaki İlk Soluğa Kısa Bir Bakış – Yunus Emre Uyar

Büyük askerî ve siyasi zaferlerin mümessili olan Atatürk yönetimiyle başlayan Cumhuriyet Dönemi, birçok alanda olduğu gibi dil planlamalarında da önceki.

36. Sayı

100 Yıllık Edebiyat Dergiciliğimiz Açısından Mevcut Kanonun Görmediği Dergi: Divan – Selçuk Küpçük

Türkiye’deki dergicilik araştırmaları bakımından bu zamana dek mevcut kanonun görmek istemediği ve yok saydığı, ancak kendi mahfili içerisinde belli bir.

36. Sayı

Şevket Süreyya ve Falih Rıfkı’nın Gözünden Cumhuriyet Yolculuğu – İsmail Kılınç

  Türk tarihi ile Türk edebiyatının paralel seyrini dikkate aldığımızda en keskin değişimlerden birisi “Cumhuriyet’in ilanı” desek herhalde yanlış yapmış.

36. Sayı

Cumhuriyet’e Giden Yolda Bir Nûmune Şehir: Samsun – M. Halistin Kukul

Cumhuriyet’e giden yol/yollar çok çetin, çok zor ve çok dikenlidir. Önce, bu yolun/yolların açıklığa kavuşması/kavuşturulması lâzımdır ki, Cumhuriyet’in değeri anlaşılabilsin..

36. Sayı

Cumhuriyet’in Harcında Yer Alan iki Türkçü Roman – Metin Savaş

Türk edebiyatında Nihal Atsız’ın Ruh Adam kurgusuyla zirvesini bulmuş olan Türkçü/Turancı romanların başlangıcı 1920 yılında tefrika edilen Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun.

X