İçindekiler

  1. Türk Şiirinin Cumhuriyet’le Elde Ettiği Kazanımlar – Nurullah Çetin
  2. Atatürk Şiir Antolojileri Üzerine Bir Değerlendirme – Yaşar Vural
  3. Cumhuriyet Dönemi’nde Aruzu Kullanan Şairlere Dair Bir Değerlendirme – Ersin Bayram
  4. Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılında Hikâyeciliğimizin Kimliği – Şaban Sağlık
  5. Öykünün Uzun İnce Yolunda Dağınık Bir Macera – Muhammet Erdevir
  6. Öykücülerimiz Türk Öyküsünün Yüz Yılına Dair Ne Söylüyor? – Soruşturma: Numan Altuğ Öksüz
  7. Cumhuriyet’in Harcında Yer Alan İki Türkçü Roman – Metin Savaş
  8. Cumhuriyet’e Giden Yolda Bir Nûmune Şehir: samsun – M. Halistin Kukul
  9. Şevket Süreyya ve Falih Rıfkı’nın Gözünden Cumhuriyet Yolculuğu – İsmail Kılınç
  10. 100 Yıllık Edebiyat Dergiciliğimiz Açısından Mevcut Kanonun Görmediği Dergi: Divan – Selçuk Küpçük
  11. Cumhuriyet’in Dil Politikalarındaki ilk Soluğa Kısa Bir Bakış – Yunus Emre Uyar
  12. Türkiye’de Karikatür ve Mizahın Kısa Öyküsü – Çağrı Cebeci
  13. Bir Asrın Arefesinde – Ersin Bayram
  14. Kıymık – Bekir Şakir Konyalı
  15. Çakı – Dilek Akıllıoğlu
  16. Kangren – Bünyamin Ayvaz
  17. Tamu Dağları Geçildi – Muhammet Durmuş
  18. To Be Or Not To Be Değil Olduğum Gibi – Elif Mert
  19. Aılarda Kalanlar 6: Mehmet Niyazi Özdemir – M. Ali Kalkan
  20. Güz Kantoları – Serdar Aydın
  21. Ya Kazanç Ya Utanç – Halit Selim Dönmez
  22. Bak Postacı Geliyor- Edebiyat Dünyamızdan Şahsiyetler ve Mektuplar/Mehmet Hayati Özkaya – Zafer Saraç
  23. Çizi-Yorum – Çağrı Cebeci

Tanıtım

Merhaba kıymetli okuyucularımız,

Varlığıyla iftihar ettiğimiz Cumhuriyet’imiz 100. yaşını kutluyor.

Türk’üz ezelden beri, adımızın geçtiği
Çağlara ant olsun ki payidar olacağız!
Kekliklerin öttüğü, çiçeklerin açtığı
Dağlara ant olsun ki payidar olacağız!

Kutlu şanın çağları aşa Cumhuriyetim
Nice yüzüncü yılı yaşa Cumhuriyetim…

Mustafa Sade, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla düzenlenen “100. Yıl Marşı Yarışması”nda ilk 100 arasına giren “Türk’üz” şiirinde böyle diyordu: “Nice yüzüncü yılı yaşa Cumhuriyetim…” Türk milleti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni yüz değil binlerce yıl yaşatmak, Türkiye’yi Atatürk’ün belirlediği hedeflere ulaştırmak için her türlü kabiliyete sahiptir. Bilim ve aklın ışığında bu emaneti gelecek nesillere ulaştırmak hepimizin aslî vazifelerindendir. Bal bal demekle ağız tatlanmaz belki ama biz “yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!” diyerek onu yaşatacağımızı ve bu uğurda mücadele edeceğimizi de tüm dost ve düşmana ilan etmiş olalım: Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!

Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Edebiyatı dosyamızda birbirinden değerli isimleri buluşturduk. Prof. Dr. Nurullah Çetin, Prof. Dr. Şaban Sağlık, Dr. Ersin Bayram, Halistin Kukul, Metin Savaş, Selçuk Küpçük, İsmail Kılınç, Yunus Emre Uyar, Çağrı Cebeci ve Muhammet Erdevir dosyada yazısı yer alan yazarlarımız. Dosyada Önemli bir soruşturma da var. Günümüzün öykücülerinden Mustafa Kutlu, Cemil Kavukçu, Hasan Erdem, Bekir Şakir Konyalı, Dinçer Apaydın, Faruk Duman, Yıldırım Türk, Abdullah Kasay, Merve Sevde Selvi ve Veysel Gökberk Manga’ya “Türk öyküsünün yüz yılına dair görüşleriniz nelerdir?” sorusunu yönelttik. 100. yıl dolayısıyla yazılan iki şiire de dosyamızda yer verdik: Mustafa Sade’nin Türk’üz ve Ersin Bayram’ın Bir Asrın Arefesinde şiirleri. Ben de bu sayıda Atatürk şiir antolojileri üzerine yazdığım makale ile dosyada yer aldım. Kapak resmi ilk sayımızdan itibaren sanat danışmanlığımızı yapan kıymetli hocamız ressam Mehmet Sağ’a ait. Dosyaya katkı sunan herkese teşekkürü borç bilirim.

36. sayımızda dosya dışında da yazılarımız var. Dr. Bekir Şakir Konyalı ve Dilek Akıllıoğlu öyküleriyle; Bünyamin Ayvaz, Muhammet Durmuş ve Elif Mert şiirleriyle; Mehmet Ali Kalkan, Serdar Aydın, Halit Selim Dönmez, Zafer Saraç da deneme ve incelemeleriyle aramızda oldular. Çağrı Cebeci’nin karikatürünü de yine zikretmeliyim.

Kıymetli okuyucularımız,

Bu yazı şu ana kadar yazdığım en zor sunuş yazısı oldu. Çünkü Edebice, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla hazırladığı özel dosya ile sizlere veda ediyor. Bunu duyurmak da bu satırlarla bana düşmüş oluyor. Bu veda, bir daha görüşmek üzere olur mu, bunu şu gün bilmemiz zor. Edebice’nin ilk sayısından itibaren derginin genel yayın yönetmenliğini yaptım. Bu süre zarfında birçok yazarla, şairle, çizerle tanıştım. Dosyalarımız dolayısıyla birçok kıymetli isimle mesaimiz, iş birliğimiz oldu. Edebiyat yolculuğumuzda bize yoldaş olan, arkadaş olan çok birçok isim oldu. Dergimizin çıktığı ilk günden beri aramızda olanlara, aramızdan erken ayrılanlara teşekkür ederim. Birçok zorluğa birlikte göğüs gerdiğimiz yayın kurulumuzdaki her arkadaşıma ayrı ayrı minnettarım. Edebice’de onlarla birlikte güzel işler yaptık. Ekibimizdeki kıymetli arkadaşlarımı bundan sonra da edebiyat ortamlarının önemli köşe başlarında, önemli duraklarında veyahut vitrinlerinde göreceğime inancım var. Yolları açık olsun!

36. sayımızla sizlere veda ediyor olmaktan dolayı üzgünüm. Ancak edebiyatın göğünde hoş bir seda bıraktığımız kanaatindeyim. Kim bilir başka yerde başka bir zamanda yine beraber oluruz.

Hoşça kal kıymetli okuyucu!

Yaşar Vural

İlgili Yazılar

Haber-Duyuru

20. Ankara Kitap Fuarı

Eylül Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 20.si düzenlenen Ankara Kitap Fuarı 26 Nisan’da başlıyor. Her yaştan okurun ilgisini.

Edebiyat Haberleri

İlkadım Belediyesi 5. Cemal Sâfi Şiir Yarışması Ödül Töreni Yapıldı

İlkadım Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen şiir yarışması sonuçları açıklandı. Yarışmada Didem’di şiiriyle Servan Erdinç birinci olurken Dervişâne Âşıklar.

Yeni Çıkanlar

Muhammet Durmuş-Marlboro Sparring Marlboro

Edebice dergisi şiir editörü Muhammet Durmuş’un yeni kitabı “Marlboro Sparring Marlboro” çıktı. Daha önce Ötüken Neşriyat’tan Bekleyişler Kitabı adlı eseri.

Yazarlar

Her Şey Kimde Gizli – Yaşar Vural

HER ŞEY KİMDE GİZLİ Kaynak taraması ve doğrulaması yapmak niye insanların aklına gelmez? Genel ağda (sosyal medya alanları da dahil).

Yarışma

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya İl Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması başlıyor. Türk Edebiyatında.

Duyurular Mağaza

Yüzde Elli İndirim!

Edebice’nin 1’den 36’ya kadar bütün sayılarında en az yüzde 30, en fazla yüzde 50 indirim var. Bu fırsatı kaçırmayın. Dergilerimiz.

36. Sayı

Türkiye’de Karikatür ve Mizahın Kısa Öyküsü – Çağrı Cebeci

Karikatür; bir kişi, bir olay ya da eylemin komik ve abartılı bir şekilde resmedilmesi olarak tanımlanabilir. Türkçeye Fransızca “caricature” kelimesinden.

36. Sayı

Cumhuriyet’in Dil Politikalarındaki İlk Soluğa Kısa Bir Bakış – Yunus Emre Uyar

Büyük askerî ve siyasi zaferlerin mümessili olan Atatürk yönetimiyle başlayan Cumhuriyet Dönemi, birçok alanda olduğu gibi dil planlamalarında da önceki.

36. Sayı

100 Yıllık Edebiyat Dergiciliğimiz Açısından Mevcut Kanonun Görmediği Dergi: Divan – Selçuk Küpçük

Türkiye’deki dergicilik araştırmaları bakımından bu zamana dek mevcut kanonun görmek istemediği ve yok saydığı, ancak kendi mahfili içerisinde belli bir.

36. Sayı

Şevket Süreyya ve Falih Rıfkı’nın Gözünden Cumhuriyet Yolculuğu – İsmail Kılınç

  Türk tarihi ile Türk edebiyatının paralel seyrini dikkate aldığımızda en keskin değişimlerden birisi “Cumhuriyet’in ilanı” desek herhalde yanlış yapmış.

36. Sayı

Cumhuriyet’e Giden Yolda Bir Nûmune Şehir: Samsun – M. Halistin Kukul

Cumhuriyet’e giden yol/yollar çok çetin, çok zor ve çok dikenlidir. Önce, bu yolun/yolların açıklığa kavuşması/kavuşturulması lâzımdır ki, Cumhuriyet’in değeri anlaşılabilsin..

36. Sayı

Cumhuriyet’in Harcında Yer Alan iki Türkçü Roman – Metin Savaş

Türk edebiyatında Nihal Atsız’ın Ruh Adam kurgusuyla zirvesini bulmuş olan Türkçü/Turancı romanların başlangıcı 1920 yılında tefrika edilen Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun.

X