İçindekiler

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Yüz Yaşında – Nikbin ABASOV
Azerbaycan Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı’nda İstiklal Fikri – Dr. Tenzile RÜSTEMHANLI
Dans – Abdullah MOLLAOĞLU
Yağmur Hafiflemişti – Eyvaz ZEYNALOV
Bir Sevdası Olmalı (Şiir) – Muhterem ŞAHİN
Şimdi Ben de Gerçek Bir Şair miyim? – Ferhat KANAL
Dursun Kuveloğlu: Yazar; İnsandan İnsana Mânâ Yolculuğunun Kâtibidir – Söyleşi: Dr. Elif A. BÜYÜKYILMAZ
Kudüs Mektubu (Şiir) – İbrahim ŞAŞMA
Kazablanka’dan Merakeş’e Mağrib İzlenimleri Doç. Dr. Hasip SAYGILI
Türküler Yenilmedikçe Millet de Yenilmez: Muzaffer Sarısözen – Oğuzhan KARADUMAN
Peyâmi Safâ’yı Tanımak ve Anlamak – M. Halistin KUKUL
Fırat Yılmaz Çakıroğlu Destanı (Şiir) – Uğur DEMİREL
Bir Kadın Düşmanı Romanı Üzerine – Yaşar VURAL
Cemal Safi’nin Ardından Güfteler Yetim Kaldı – M. Nihat MALKOÇ
Alışamadım (Şiir) – Cemal SAFİ
Kilislinin Kızılelma Hayali – Alparslan KAR
Sofya – İsacan SULTAN
Çöp Adam Yokluğu – Mustafa KOTİL
İnanç Yapılandırma Denemesi: Allah’ı Arayan Çocuk – Yunus Emre UYAR
Gazi Mustafa Kemal Atatürk (Kitap) – Fatih AKMAN
Oblomovka (Şiir) – Seda Nur KURT
Anadolu’nun Fethi Sultan Alparslan (Şiir) – Sercan BAYRAM
En Uzun Gece (Şiir) – Abdullah E. DEMİR
Salkım Söğüt (Şiir) – A. Yılmaz SOYYER
Biz’li Geçmiş Zaman (Şiir) – Eray GÜLEŞ
Çizi-Yorum – Çağrı CEBECİ
Çocukların Ellerini Bağlamayın! (Şiir) – Yavuz KOCA
Bilinen Bir … (Şiir) – Muhammed M. ÇETİN
Uyanış (Şiir) – Serkan Eren ÖZARSLAN

Tanıtım

Merhaba Edebice okurları,

14. sayımız ile huzurlarınızdayız. Temmuz-Ağustos sayımız yaz rehavetine denk geliyor. Bütün okullar, üniversiteler, öğrenciler, öğretmenler ve çalışanların bir kısmı tatilde. Ancak edebiyat tatil arası vermiyor. Edebiyat mesaisi yaz kış devam ediyor. Temmuz-Ağustos sayılarımız her ne kadar tatil sezonundan olumsuz etkilense de dergimizi abone ve okurlarımızla buluşturmaya devam ediyoruz.

Kıymetli okurlarımız,

Edebiyatın gündemi sosyal ve siyasal gündemle birlikte yol alır. Hepimizin bildiği gibi 24 Haziran seçimlerinden sonra ülkemiz yeni bir yönetim modeline geçti. Bu tarihle birlikte ülkemizde parlamenter sistem sona ermiş Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’ne geçilmiştir. Bu modelin de ilk cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan olmuştur. Seçimlerin ve bu yeni sistemin ülkemiz ve milletimiz için hayırlar getirmesini dileriz.

24 Haziran seçimleri haliyle mayıs ve haziran aylarında ülkemizin gündemini oldukça meşgul etti. Böyle ortamlarda insanlar kendilerini siyasetin dalgalı ve şiddetli rüzgarlarına kaptırdıklarından edebiyatın durgun ve sakin sularında pek dolaşmazlar. Oysa edebi verimler siyasetin açmazlarından, ekonominin soğuk yüzünden, hayatın katıksız gerçekliğinden insanı alır hayalin, kurgunun sınırsızlığı içinde ruhlarımızı, gönüllerimizi kanatlandırır. Siyasi ve sosyal hayatımızın hızlı akışı, yorucu ve stresli temposu, geçim kaygısı, seçim kaygısı derken bunalan ruhların dinlenme, ferahlama yeri edebiyatın durgun ve sakin limanlarıdır. Burada biraz soluklanıp, hayat enerjisi depoladıktan sonra hayat savaşına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz…

Kıymetli okurlarımız,

1918’de kurulan kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. yılıydı. 13. sayımız Abdurrahim Karakoç sayısı olduğu için bu konuya yer verememiştik. Gecikmeli de olsa can Azerbaycan’ın 100. yılını kutluyoruz.  Bu vesileyle kapağa taşıdığımız konu ile ilgili Nikbin Abasov ve Tenzile Rüstemhanlı birer yazı yazdılar.

Yayın kurulu üyemiz Dr. Elif A. Büyükyılmaz, Edebice dergisinde zaman zaman yazılarına yer verdiğimiz yazar Dursun Kuveloğlu ile sanat yaşamı, hayata ve aşka dair güzel bir söyleşi gerçekleştirdi. Şahsenem, Ney ve Mey, Koyu Gri Seneler ve Ben Hain gibi kitapları bulunan yazarımızla yapılan bu güzel söyleşiyi keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

Doç. Dr. Hasip Saygılı Fas izlenimlerini Edebice okurları için kaleme aldı. Daha önce de dergimizde gezi yazılarına yer verdiğimiz Hasip Saygılı’nın “Kazablanka’dan Merakeş’e Mağrib İzlenimleri” bu sayımızın diğer önemli yazısı.

Bu sayımız öykü ve şiir açısından oldukça zengin. Abdullah Mollaoğlu, Eyvaz Zeynalov, Ferhat Kanal, İsacan Sultan ve Mustafa Kotil öyküleriyle; Seda Nur Kurt, İbrahim Şaşma, Uğur Demirel, Yavuz Koca, Yılmaz Soyyer, A. Emirhan Demir, Eray Güleş, Muhammed M. Çetin, Muhterem Şahin, Sercan Bayram, Serkan Eren Özarslan şiirleriyle bu sayımızda yerlerini aldılar.

Geçtiğimiz nisan ayında kaybettiğimiz şairimiz Cemal Safi’yi Nihat Malkoç yazdı. Halistin Kukul hocamız her sayıda olduğu gibi bu sayı da bizleri yalnız bırakmıyor. Halistin Kukul, 15 Haziran 1961’de aramızdan ayrılan ünlü yazarımız ve düşünce adamımız Peyami Safa’yı taşıyor sayfalarımıza. Bunların dışında Yunus Emre Uyar, Oğuzhan Karaduman, Alparslan Kar, Fatih Akman da yazılarıyla bu sayımıza katkı sundular.

Kıymetli okurlarımız,

Kelimelerle tarif edemeyeceğim kadar iğrenç insanların kadınlarımıza ve yavrularımıza yaptıklarını gördükçe, okudukça insanlığımdan utanıyorum. Kadınlarımızı ve özellikle çocuklarımızı aramızda serbestçe dolanan sapkınlardan, aşağılık yaratıklardan koruyamıyoruz. Bunun sorumluluğu sadece güvenlik güçlerinde olamaz, siyasetçisinden çobanına kadar hepimiz bundan mesulüz. Çocuk istismarını yok edecek acil çözümler bulunmalıdır artık. Ressam İlker Sarı’nın “Masallar hep Mutlu Sonla Bitmez miydi?” tablosu dergimizin arka kapağında bu acı duruma vurgu yapıyor. Yine karikatüristimiz Çağrı Cebeci de bu sayımızda bu konuya yer verdi.  Çocuklarımızın doyasıya güldüğü bir dünya özlemimizin gerçekleşmesi ve yeni sayılarımızda görüşmek dileğiyle…

 

                                                                                                             Yaşar Vural

İlgili Yazılar

X