İçindekiler

Öykü İdman Yurdu – Numan Altuğ ÖKSÜZ
Duvar Yazısı – M. Yusuf SAVAŞ
İlk Sefer – Burak AKDAĞ
Hasan Erdem “Türk Milletine Âşık Bir İnsanım” – Söyleşi: Serkan GÖKBULUT
Ölen Ölür Kalan Sağlar Bizimdir (Şiir) – Mehmet Hayati ÖZKAYA
Bir Başlığa Sığmayan Şair: Arif Nihat Asya – Prof. Dr. Şaban SAĞLIK
İbrahim Sağır Ağabey – M. Ali KALKAN
Kilim (Şiir) – Yetik Ozan
Babaanne (Şiir) – Emin ÖNDER
Duası Aşk, Ömrü Aşk, Ölümü Aşk Üzerine Kurulan Adam: Abdurrahim Karakoç – Mehmet AYDIN
Şâirin Gazeli (Şiir) – A. Yılmaz SOYYER
Edebiyat Eserinde Aktüel Zaman ve Tarihsel Zaman – Metin SAVAŞ
Kara Parçalarına (Şiir) – Mustafa IŞIK
Evrensel Devşirme – Dursun KUVELOĞLU
Petrol Lâmbasının Yorgun Işığı Altında Yazılan
“Bayrak” Şiiri – M. Halistin KUKUL
Sanırsın (Şiir) – Serkan Eren ÖZARSLAN
Türkleşmek Türkçeleşmektir! – Osman YAZICI
Bir Dudak Payı Olsun Geçsen Kapımın Önünden (Şiir) – İlker GÜLBAHAR
Sait Faik’in Sanat Anlayışı – Seda Nur KURT
Varmaktan Ötedir Yolda Olmak – Ayşe ÜNÜVAR
Göç Sancısı (Şiir) – Uğur DEMİREL
Memleket Hikâyeleri – Cem ARSLAN
Sükûn – Burçin YILMAZ
23 Nisan – Havva YAŞAR
Dostluk Üzerine – Ersin BAYRAM
Sürgün Düşünceler (Şiir) – Yağmur TUNALI
Gök Kubbenin Şehidi (Şiir) – Sercan BAYRAM
Bir Modern Zaman Masalı: Küçük Beyaz Gemi ile Gün Meleği – E. Aybike BÜYÜKYILMAZ Öznel Gerçeklik ile Politik Gerçeklik Arasında ‘Ayla’ Filmi- M. Tuğrul ÇOLAK
Aydınlık Sineması – Ömer KARABAYIR
ÇiziYorum – Çağrı CEBECİ
Baharın Ezgisi (Şiir) – Ömer Burak SERT
Bin Yılın Göçü – Alpler Çağı – Sümeyye Esra SAYGILI

Tanıtım

Merhaba Edebice okurları,

Güzel bir sayı ile daha birlikteyiz. Edebî yolculuğumuzun 11. durağına geldik. Uğradığımız her durakta edebiyat ülkesinin yolcularıyla karşılaşıyor ve bazılarıyla aynı yolda yürümeye karar veriyoruz. Edebice’nin edebiyat kervanına katılan dostlarımızla şu fani âleme bir iz ve hoş bir sedâ bıraktığımızı düşünüyorum. “Gökyüzünde söylenmemiş söz var” uranıyla çıktığımız yolculuğumuzda, söyleyecek sözü olan herkese, her kesime sayfalarımızı açıyoruz. Lafın, lakırdının bayağılığını terk edip sözü “edebice” söylüyoruz.

Dergiler, sözü olup sözünü pazara çıkarmak isteyenler için er meydanıdır. Bu meydana çıkmadan, edebiyatın eri olunamaz. Binlerce dikkatli gözün, edebiyat aşığının mizanında tartılmamış isimlerin “yazar” payesiyle ortalıkta dolandıkları ve birçoğunun da niteliksiz kitaplarla görücüye çıktıkları hepinizce malumdur. Eserdeki edebî üstünlüğü özellikle ilk gençliğini yaşayan okuyucular takdir edemez. Ancak yayınevleri; izledikleri nitelik değil, nicelik bazlı, sadece ekonomi odaklı yayın politikaları neticesiyledir ki, nitelikli eser ayrımı yapamayacak ve kapak albenisine aldanıp kitap alabilecek kesimlere yönelmişler, okuyucuyu zayıf karnından yakalayarak ekonomik çıkar elde etmenin peşine düşmüşlerdir. Bu ucuz yolu tutanlar, “kalıcılığı” ve “niteliği” ıskalamış olduklarını da biliyorlardır. Bu durumun belki onlara şimdilik bir şey kaybettirmediği söylenebilir ama edebiyatımızdaki kanserli hücreleri uyandırdığı su götürmez…

Bu sayımızda da birbirinden değerli yazar ve şairimizi sizlerle buluşturuyoruz. Numan Altuğ Öksüz, M. Yusuf Savaş, Burak Akdağ, Havva Yaşar, Burçin Yılmaz öyküleriyle; rahmetli Yetik Ozan, M. Hayati Özkaya, Yağmur Tunalı, Yılmaz Soyyer, Mustafa Işık, İlker Gülbahar, Uğur Demirel, Emin Önder, Sercan Bayram, Serkan Özarslan da şiirleriyle sayfalarımızda yerini aldılar.

Bu sayımızın söyleşisini Türk tarihini romanlaştıran, romanlarla Türk tarihini sevdiren yazar, Hasan Erdem ile yaptık. Arkadaşımız Serkan Gökbulut’un yaptığı söyleşiyi zevkle okuyacağınızı ümit ediyoruz.

Türk edebiyatının bayrak şairi Arif Nihat Asya’yı vefatının 43. yılında iki güzel yazı ile yâd ediyoruz. Prof. Dr. Şaban Sağlık “Bir Başlığa Sığmayan Şair Arif Nihat Asya” adlı yazısı ile şairimizi anarken, M. Halistin Kukul hocamız da “Bayrak” şiirinin yazılış öyküsünü taşıdı sayfalarımıza. Mehmet Aydın, “Mihriban” ile gönüllere taht kuran “Abdurrahim Karakoç”u anarken, M. Ali Kalkan da yaşayan şairlerimizden İbrahim Sağır’ı taşıyor satırlarına.

Son dönemlerde sinema salonlarında fırtına gibi esen “Ayla” filmi ile ilgili yazarımız Mustafa Tuğrul Çolak’ın değerlendirmesini ilgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz. Metin Savaş “Edebiyat Eserlerinde Aktüel Zaman ve Tarihsel Zaman” adlı makalesiyle Edebice sayfalarında sizlerle buluşuyor. Dursun Kuveloğlu, kısa bir aradan sonra “Evrensel Devşirme” adlı denemesiyle Edebice sayfalarında yerini aldı.

Seda Nur Kurt, Türk öykücülüğünün mihenk taşlarından olan Sait Faik Abasıyanık’ın öykücülüğü üzerine ilgililerin merakla okuyacağı bir makale kaleme aldı. Osman Yazıcı, Ayşe Ünüvar, Ersin Bayram, Elif Aybike Büyükyılmaz, Cem Arslan’ın yazıları da 11. sayımızın hazinelerinden. Bu sayımızda iki kitap eleştiri yazımız var. Sümeyye Esra Saygılı, Hasan Erimez’in “Bin Yılın Göçü Alpler Çağı” kitabını değerlendirirken, Ömer Karabayır da Abdülkadir Uslu’nun “Aydınlık Sineması” kitabı üzerine düşüncelerini yazdı. Çağrı Cebeci bu sayımızda da çizgileriyle dergimize renk kattı. Kapak resmi, dergimizin Sanat yönetmeni Mehmet Sağ hocamıza ait. Bunun dışında Kenan Eroğlu ve Melike Erşan da çizimleriyle yazılarımıza, yazarlarımıza sırt verdiler. Bütün yazar, şair ve çizerlerimize teşekkürü bir borç bilirim.

Yeni sayılarda görüşmek dileğiyle…

Yaşar Vural

İlgili Yazılar

X