İçindekiler

  1. Bana Adını Söyle – Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran
  2. Peyami Safa’nın Şimşek Adlı Romanı – Prof. Dr. Nurullah Çetin
  3. Peyami Safa’nın Hikâyelerinde Konu ve Karakterler – Prof. Dr. Aliye Uslu Üstten
  4. Kurguda Aradı Yazılarında Buldu – Doç. Dr. Canan Olpak Koç
  5. Peyami Safa ve Türk İnkılâbına Bakışlar üzerine – Doç. Dr. Hakan Değirmenci
  6. Peyami Safa ve Doğu-Batı Gerçeği – M. Halistin Kukul
  7. Server Bedi’den Bir Hayalet Tefrikası: Kızlar ve Yıldızlar – Metin Savaş
  8. İki Gözüm Sultanım Cânânım – Mediha Mangır
  9. Peyami Safa ve Süreli Yayıncılığı – Feyza Zeynep Erdoğan
  10. Fatih-Harbiye’de Bir irşat Unsuru Olarak Sükût – Dr. Ersin Bayram
  11. Bir Kutup Yıldızı Peyami Safa – M. Hayati Özkaya
  12. Peyami Safa’nın Gözünden “Türk İnkılâbına Bakışlar” – Sabit Bayar
  13. Basında Peyami Safa
  14. Peyami Safa’nın Ardından – Yaşar Vural
  15. Peyami Safa – Yusuf Ziya Ortaç
  16. Azatlı Köle Lojmanları – Ahmet Şen
  17. Yokada – Deniz Schwarzwald
  18. 1939 – Elif Mert
  19. Ret Ağıdı – Emre Ayvaz
  20. Pontus Düğünü – Serdar Aydın
  21. Sa Nuvia D’aljandar – Muhammet Durmuş
  22. Çingene Salıncağı – Seda Nur Kurt
  23. Derin Bir Nefes – Hatice Kübra Alakuş
  24. Hatırıma Bir Şey Geliyor – Hüseyin Acar
  25. Aidiyet Makamı – Nisa Eser
  26. Şair Muhammet Durmuş ile Söyleşi – Konuşan: Yunus Emre Uyar
  27. Anılarda Kalanlar 4: Şerif Aydemir – Mehmet Ali Kalkan
  28. Can Alıcı – Prof. Dr. Mustafa Sarı
  29. Fikirzede – Halit Selim Dönmez
  30. Sıfırın Başlangıç Noktası – Sude Yenin
  31. Yüreklerdeki Sancı – Şadiye Okur
  32. Yoksuzluk (Kitap) – Zafer Saraç
  33. Çizi Yorum – Çağrı Cebeci

Tanıtım

Merhaba değerli okuyucularımız.

Yusuf Ziya Ortaç Portreler’inde Peyami Safa’yı anlatırken “dal gibi bir omuz üstünde dev gibi bir baş” ifadesini kullanır. Bu betimleme görünümdeki gerçekliği yansıtmakla birlikte Peyami Safa’nın fikir ve sanat dünyasındaki “dev”liğine de vurgu yapar. O, toplumuna karşı ne kadar üretkense hayat da ona karşı o kadar acımasızdı. Dönemin ünlü gazetelerinde yazarlık yapan, meşhur romanlara imza atan bir kalem olmasına karşın rahat içinde bir hayat sürdüğünü söylemek çok güçtür. 13 yaşında hayata atılmak zorunda kalan Safa’nın bu yolculuğu 1961’in Haziran’ında sona erer. Oğlu Merve’nin kendisinden kısa zaman önce ölmesi Peyami Safa’nın hayat ile olan bağlarına bıçak vurmuştu desek abartmış olmayız. Oğlu, onun hayattaki en önemli dayanaklarından biriydi.

Peyami Safa her Türk’ün kitaplığından ayırmadığı eserler bırakarak aramızdan ayrıldı. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Fatih-Harbiye, Cânân, Yalnızız, Biz İnsanlar, Matmazel Noraliya’nın Koltuğu hemen aklıma gelenler. Türk İnkılabına Bakışlar ve Osmanlıca Türkçe Uydurmaca düşünce eserleri de yine birçok okuyucunun bildiği eserlerdendir.

Edebice olarak birçok önemli isme dosya hazırladık. 2023 bahar sayımızda da Peyami Safa dosyası ile karşınızda olalım istedik. Dosyamızın editörlüğünü Peyami Safa’nın İnsanları adlı eserin de yazarı Doç. Dr. Şeyma Büyükkavas Kuran. Dosyamızın hazırlanmasında, yazıların seçiminde çok emeği vardır. Kendisine çok teşekkür ederiz. Şeyma Hocamızın dışında Prof. Dr. Nurullah Çetin, Prof. Dr. Aliye Uslu Üstten, Doç Dr. Hakan Değirmenci, Doç. Dr. Canan Olpak Koç, Halistin Kukul, Metin Savaş, Dr. Öğ. Üyesi Mediha Mangır, Dr. Ersin Bayram, M. Hayati Özkaya, Feyza Zeynep Erdoğan ve Sabit Bayar dosyaya yazılarıyla destek olan değerli yazarlarımız.

Muhammet Durmuş geçen yıldan beri dergimizin şiir editörü. 2022’de Bekleyişler Kitabı adıyla Ötüken Yayınları’ndan şiir kitabı çıkan arkadaşımızla yayın kurulu üyemiz Yunus Emre Uyar söyleşti.

Mehmet Ali Kalkan “Anılarda Kalanlar”da bu sayı Mendilim Sende Kalsın, Çiçekten Harman Olmaz öykü kitaplarının yazarı ayrıca yakın zamanda Yaşamak Geçti Başımdan adlı anısıyla yayınlarını sürdüren Şerif Aydemir’i ağırlıyor. Mehmet Ali Kalkan’ın güzel üslubuyla bu yazıyı da diğerleri gibi keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

  1. sayımızda şiirlerine yer verdiğimiz isimler: Ahmet Şen, Deniz Schwarzwald, Elif Mert, Emre ayvaz, Muhammet Durmuş, Seda Nur Kurt ve Serdar Aydın.

Hatice Kübra Alakuş, Hüseyin Acar ve Nisa Eser de öyküleriyle; Prof. Dr. Mustafa Sarı, Halit Selim Dönmez, Sude Yenin, Şadiye Okur ve Zafer Saraç da deneme, eleştiri türü yazılarıyla bu sayımızda yer aldılar. Çağrı Cebeci de her zamanki gibi çizgileriyle aramızda.

Edebiyatseverlerin, araştırmacıların ve meraklı okuyucuların istifade edeceği edebiyat tarihimiz için önemli bir kaynak eser meydana getirdiğimizi düşünüyoruz. Kıymetinin bilinmesi dileğiyle.

İlgili Yazılar

Haber-Duyuru

20. Ankara Kitap Fuarı

Eylül Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 20.si düzenlenen Ankara Kitap Fuarı 26 Nisan’da başlıyor. Her yaştan okurun ilgisini.

Edebiyat Haberleri

İlkadım Belediyesi 5. Cemal Sâfi Şiir Yarışması Ödül Töreni Yapıldı

İlkadım Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen şiir yarışması sonuçları açıklandı. Yarışmada Didem’di şiiriyle Servan Erdinç birinci olurken Dervişâne Âşıklar.

Yeni Çıkanlar

Muhammet Durmuş-Marlboro Sparring Marlboro

Edebice dergisi şiir editörü Muhammet Durmuş’un yeni kitabı “Marlboro Sparring Marlboro” çıktı. Daha önce Ötüken Neşriyat’tan Bekleyişler Kitabı adlı eseri.

Yazarlar

Her Şey Kimde Gizli – Yaşar Vural

HER ŞEY KİMDE GİZLİ Kaynak taraması ve doğrulaması yapmak niye insanların aklına gelmez? Genel ağda (sosyal medya alanları da dahil).

Yarışma

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya İl Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması başlıyor. Türk Edebiyatında.

Duyurular Mağaza

Yüzde Elli İndirim!

Edebice’nin 1’den 36’ya kadar bütün sayılarında en az yüzde 30, en fazla yüzde 50 indirim var. Bu fırsatı kaçırmayın. Dergilerimiz.

36. Sayı

Türkiye’de Karikatür ve Mizahın Kısa Öyküsü – Çağrı Cebeci

Karikatür; bir kişi, bir olay ya da eylemin komik ve abartılı bir şekilde resmedilmesi olarak tanımlanabilir. Türkçeye Fransızca “caricature” kelimesinden.

36. Sayı

Cumhuriyet’in Dil Politikalarındaki İlk Soluğa Kısa Bir Bakış – Yunus Emre Uyar

Büyük askerî ve siyasi zaferlerin mümessili olan Atatürk yönetimiyle başlayan Cumhuriyet Dönemi, birçok alanda olduğu gibi dil planlamalarında da önceki.

36. Sayı

100 Yıllık Edebiyat Dergiciliğimiz Açısından Mevcut Kanonun Görmediği Dergi: Divan – Selçuk Küpçük

Türkiye’deki dergicilik araştırmaları bakımından bu zamana dek mevcut kanonun görmek istemediği ve yok saydığı, ancak kendi mahfili içerisinde belli bir.

36. Sayı

Şevket Süreyya ve Falih Rıfkı’nın Gözünden Cumhuriyet Yolculuğu – İsmail Kılınç

  Türk tarihi ile Türk edebiyatının paralel seyrini dikkate aldığımızda en keskin değişimlerden birisi “Cumhuriyet’in ilanı” desek herhalde yanlış yapmış.

36. Sayı

Cumhuriyet’e Giden Yolda Bir Nûmune Şehir: Samsun – M. Halistin Kukul

Cumhuriyet’e giden yol/yollar çok çetin, çok zor ve çok dikenlidir. Önce, bu yolun/yolların açıklığa kavuşması/kavuşturulması lâzımdır ki, Cumhuriyet’in değeri anlaşılabilsin..

36. Sayı

Cumhuriyet’in Harcında Yer Alan iki Türkçü Roman – Metin Savaş

Türk edebiyatında Nihal Atsız’ın Ruh Adam kurgusuyla zirvesini bulmuş olan Türkçü/Turancı romanların başlangıcı 1920 yılında tefrika edilen Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun.

X