İçindekiler

  1. Kaptan’a Selamlar – M. Hayati ÖZKAYA
  2. Attilâ İlhan’ın Romancılık Anlayışına Kısa Bir Bakış – Metin SAVAŞ
  3. Attilâ İlhan’ın “Hangi Batı”sının Değişmeyen Serencamı – Ahmet Melih KARAUĞUZ
  4. Attilâ İlahn’ın “Ferda” Şiirinin Tarihî Gerçekler Işığında Değerlendirilmesi – Ali Abbas AGAHOĞLU
  5. Kemalizm ve Sosyal Realizm Ekseninde Attilâ İlhan Portresi – Yasin İZGİ
  6. Kaptan ve Kurtlar Sofrası – Erdal BARAN
  7. Çocukluk Aynasından Şiire Yansıyan Gölgeler: Flash Gordon ve Attilâ İlhan – Numan KESER
  8. Faydasız Muharebe – Muhammet DURMUŞ
  9. Bazılarımız İçin Hicret Kılavuzu – Ahmet ŞEN
  10. Hayır, Omurgam – Ozan R. KARTAL
  11. Parkın Değişmez Ahvalini Kovalar Şiirdir – Seda Nur KURT
  12. Medler, Ceninler ve Azizler – Serdar AYDIN
  13. %100 – Lavinya ÖZ
  14. SS-2 – Dürdane AKDOĞAN
  15. Kaybolan Yıldızın Hikâyesi – Dilek AKILLIOĞLU
  16. Dava – Mehmet Toygar ÖZDEMİR
  17. Şimdi Sen – Ayşe AY
  18. Ah Mine’l Dil – Fatma TUTAK
  19. Anılarda Kalanlar: Cemâl Sâfi – Mehmet Ali KALKAN
  20. Sözlük – Ersin BAYRAM
  21. Dünya Dili: Türkçe – M. Halistin KUKUL
  22. Türkçesizliğimiz – Rıfat KÜTÜK
  23. Abdullah KASAY ile Söyleşi – Numan Altuğ ÖKSÜZ
  24. Köroğlu’nun “Oltu Kolu” Destanı Hakkında Yapısal İnceleme – Kadir TEPE
  25. Evrene Sevgi, Sevgiye Kadın – Cebeli YERLİKAYA
  26. Hiçbir Yer – Heybet AKDOĞAN
  27. Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu-Italo Calvino – Hanife GÜNEY
  28. Ömer Seyfettin’i Yaşamak – Tayyibe Nisa DİZDEMİR
  29. Çizi Yorum – Çağrı CEBECİ

Tanıtım

“gözlerin gözlerime değince

felâketim olurdu ağlardım

beni sevmiyordun bilirdim

bir sevdiğin vardı duyardım

çöp gibi bir oğlan ipince

hayırsızın biriydi fikrimce

ne vakit karşımda görsem

öldüreceğimden korkardım

felâketim olurdu ağlardım

Böyle başlıyordu “üçüncü şahsın şiiri.” Çok etkilendiği bir kızın “siluetine” yazmıştı bu şiiri. O yüzden “üçüncü şahıs.” Onu tanıyamamış ama ondan çok etkilenmiş. Bu şiir Attilâ İlhan’ın Yağmur Kaçağı adlı şiir kitabındadır. İlhan, kitabın sonunda meraklısı için şiirlerin hikâyelerine kısaca değinir. Biz de şiirdeki gerçeklikle gerçek hayatın uyuştuğunu böylece tasdiklemiş oluruz.

Attilâ İlhan’ı 14 yaşında “Yağmur Kaçağı” şiir kitabıyla tanımıştım. Belki herkesin ilk önce onu tanıdığı gibi yani aşk şiirleriyle. “Ben sana mecburum, bilemezsin/adını mıh gibi aklımda tutuyorum” deyişi, “elimden tut yoksa düşeceğim/yoksa bir bir yıldızlar düşecek” dizeleri ya da “ayrılık sevdaya dahil” şiiri çoğumuzun hafızasındadır. Ancak Attilâ İlhan’ın şairliğinin dışında güçlü yazarlık yönü de var. Prof. Dr. Yakup Çelik İsimler Sözlüğü’nde onu “şair, yazar, gazeteci, senarist” diye vasıflandırdıktan sonra onun 52 eserini sıralar. “Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum, Yasak Sevişmek” şiirlerinden; “Kurtlar Sofrası, Dersaadet’te Sabah Ezanları, Zenciler Birbirine Benzemez, Fena Halde Leman” romanlarından bir çırpıda aklıma gelenler.  

Onun fikir adamlığı ve polemikçi yönünü de yabana atmamak gerekir. Türk aydınına yönelik eleştirilerini burada hatırlatmak isterim. Özellikle Batı kültürünün “gelişmişlik” olarak dayatılması karşısında millî kaynaklara yönelmek gerektiğini, bu yönelişin esaslarını da “Ulusal Kültür Savaşı” adıyla ortaya koyduğunu vurgulamalıyım. 2004-2005’lerde TRT 2’de “Attilâ İlhan’la Zaman İçinde Yolculuk” adıyla bir program yapmıştı Attilâ İlhan. Batı’nın Türkiye’ye bakışı, Türk aydınının meseleleri, kültür politikalarımız gibi daha birçok konu üzerinde görüş ve anılarına yer verdiği çok kıymetli bir programdı o. Zaten TRT 2’deki o programı da onun milletine son sohbetleri olmuştu. 10 Ekim 2005’te aramızdan ayrıldığında 80 yaşındaydı.

30. sayımızda 20. yüzyılın önemli Türk aydını Attilâ İlhan dosyası ile huzurlarınızdayız. Fikir adamlığı, romancılığı, şairliği üzerine birbirinden değerli yazılar var dosyamızda. M. Hayati Özkaya, Metin Savaş, Ahmet Melih Karauğuz, Yasin İzgi, Erdal Baran, Numan Keser, Muhammed Durmuş ve Ali Abbas Agahoğlu dosya üzerine yazdılar. Katkıları için teşekkür ederiz.

30. sayımızın şairleri: Ahmet Şen, Ozan R. Kartal, Seda Nur Kurt ve Serdar Aydın. Bu sayımızda 6 öykümüz var: Lavinya Öz, Dürdane Akdoğan, Dilek Akıllıoğlu, Mehmet Toygar Özdemir, Ayşe Ay ve Fatma Tutak öyküleriyle bu sayımıza yerini alan yazarlarımız.

Mehmet Ali Kalkan “Anılarda Kalanlar” adıyla yazı dizisine başlıyor. Bu sayımızda rahmetli Cemâl Sâfi’yi anıyor Mehmet Ali Kalkan.

Ersin Bayram, Halistin Kukul, Rıfat Kütük, Kadir Tepe, Cebeli Yerlikaya, Heybet Akdoğan, Hanife Güney, Tayyibe Nisa Özdemir deneme, makale ve kitap eleştiri yazılarıyla 30. sayımızda aramızdalar.

Numan Altuğ Öksüz söyleşilerine bu sayıda da devam ediyor. Yazar Abdullah Kasay ile söyleşmesini bahar sayımızda keyifle okuyabilirsiniz.

Her sayıda olduğu gibi bu sayımızın da karikatürünü çizen Çağrı Cebeci’ye ve kapak resmimizi çizen Nuriddin Çelenk’e özellikle teşekkür etmeliyim.

Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak dileğiyle.

Düzeltme: Bir önceki sayımızda Halit Selim Dönmez’in “İye misin Sen?” olan yazısının başlığı “İyi misin Sen?” olarak basılmış. Bu hatadan dolayı hem yazarımızdan hem siz okuyucularımızdan özür dileriz.

 Yaşar Vural

İlgili Yazılar

30. Sayı

Faydasız Muharebe – Muhammet Durmuş

  I Bildiğimiz tarih boyunca öğretiler, doğru bir yaşam ve ideal bir toplum hayatı için önemli tavsiyeler taşır. Bu tavsiyeler,.

30. Sayı

Çocukluk Aynasından Şiire Yansıyan Gölgeler: Flash Gordon ve Attilâ İlhan – Numan Keser

“Seneler evvel…” diye lafa başlayacağım ama bu sahne dün gibi gözümün önünde. Seneler evvel sinemada seyrettiğim bir filmden kısa kısa.

30. Sayı

Kaptan ve Kurtlar Sofrası (1964) – Dr. Erdal BARAN

Attilâ İlhan, İzmir, Menemen’de doğmuş olsa da babasının görevi (kaymakam) gereği gitmiş olduğu Anadolu şehirlerinde mekân değişikliğinin kendisine kazandırdığı ileri.

30. Sayı

Kemalizm ve Sosyal Realizm Ekseninde Attilâ İlhan Portresi – Yasin İzgi

TOPLUMCU GERÇEKÇİ SANATIN ORTAYA ÇIKTIĞI DÖNEMDE TÜRK EDEBİYATININ PANOROMASI Edebiyat konuşulacağı zaman bu dalın temsilcilerinin yaşamlarından, yaşadıkları sosyal ve siyasi.

30. Sayı

Attilâ İlhan’ın “Ferda” Şiirinin Tarihî Gerçekler Işığında Değerlendirilmesi – Ali Abbas Agahoğlu

Attilâ İlhan’ın en meşhur şiirlerinden biri olan Ferda, müşarünileyhin “Bela Çiçeği” isimli şiir kitabının içerisinde yer almaktadır. İlhan, Ferda şiirinde,.

30. Sayı

Attilâ İlhan’ın “Hangi Batı”sının Değişmeyen Serencamı – Ahmet Melih Karauğuz

İçinde yaşadığımız coğrafya, yüzeyde görünmese de derinlerde yaşanan ve herkesin hayatını etkileyen travmalarla dolu bir coğrafya. Dünyadaki küresel dönüşümler, sermayenin.

30. Sayı

Attilâ İlhan’ın Romancılık Anlayışına Kısa Bir Bakış – Metin Savaş

Roman sanatı, Batı Avrupa’da, feodal düzenin içerisinden burjuvazinin türeyişiyle belirmeye başlıyor. Muhakkak ki roman sanatının doğuşunu yukarıdaki bu tek cümleyle.

30. Sayı

Kaptan’a Selamlar – M. Hayati Özkaya

KAPTAN’A SELAMLAR… M. Hayati ÖZKAYA Şair bu, an gelir dertlenir, kederlenir, sevinir, çılgına döner; neler neler düşünür bilinmez. Bazen kendini.

X