İçindekiler

Hacı Bektaş Veli Düşüncesinin Evrensel Boyutları – Prof. Dr. Harun YILDIZ
Anadolu Fütüvvet Hareketi ve Hacı Bektaş Veli – Lütfi BERGEN
Yesevilikten Bektaşiliğe Uzanan Bir Yol – Tuğçe Nur KESİN
Tahta Kılıç ve Ejderhalar – Osman Utku ATIŞ
Hacı Bektaş Veli ve Şiir – Prof. Dr. Şahin KÖKTÜRK
Cumhuriyet’in İlk Döneminde Yazılan Bir Risalede Bektaşilik Değerlendirmeleri – A. Yılmaz SOYYER
“Bektaşiler Arasında Bir Genç Kızın Hatıratı” Adlı Eserde Yozlaşmanın İç Yüzü – Prof. Dr. Gıyasettin AYTAŞ
Samimiyet Abideleri: Türk Mutasavvıflar – Oğuzhan KARADUMAN
Dilimizin Arkasında Gizlediklerimiz – Hakkı Suat YILMAZER
Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi – Prof. Dr. Ahmet TAŞĞIN
Kasem – Nedim YILMAZ
Digression: Polak Kızına Ağıt – Muhammet DURMUŞ
Pervaneler – Mehmet Ali KALKAN
Akşamın Kara Saçları – Gülçin Yağmur AKBULUT
Senin Koynun/Ayrışım/Anne – Kamran RESULZADE
Durak – Numan Altuğ ÖKSÜZ
Deli Gönül Neyi Özler? – Feyza AY
Kilitli Şehirler – Soner OĞUZ
Poyraz – Sibel PİLAVOĞLU
Piyano Çalan İhtiyar Teyze (Çev. Ömer Küçükmehmetoğlu) – Seyran SÜLEYMAN
Garip Ozan Neşet Ertaş – İlkay COŞKUN
Vatan Şairi Orhan Şaik Gökyay – M. Halistin KUKUL
Âşık Reyhani 2 – Mehmet Ali KALKAN
Şu Kırık Dal Sesi – Yücel ÖZTÜRK
Türk Milliyetçiliğinin Dayandığı Esaslar 2 – Ahmet ŞAHİN
Karlar Kraliçesi’nin Diyarı – Yusuf KAZAK
Ayçiçek – Ahmet ÇAĞLAR
Cahile Cesaret Kara Kaşığa Süt – Kadriye ADMIŞ
Benim Dünyam – Kerem AYDIN
Adil Yakubov’un Romanları ve “Uluğbey’in Hazinesi” – Naci YENGİN
“Mustafa Kutlu Hikâyeciliği Hikmet ve Ahenk” Kitabı üzerine – Dr. Erdal BARAN
“Cüzzam/Duvarlar Yıkılırken” Romanından Pisikolojik Çıkarımlar – Canan ÖZELLİ
ÇiziYorum – Çağrı CEBECİ

 

Tanıtım

Merhaba Kıymetli Okuyucularımız,

 

Hacı Bektaş Veli’yi niye hep kucağında ceylan ve aslanla tasvir ederler diye düşünürdüm. Bu düşüncenin bende bir merak hâlini aldığını söyleyemem, zira bu tasvirin sırrının Hacı Bektaş Veli’nin sevgi ve muhabbet dilinde saklı olduğunu tahmin ederdim. Nitekim Edebice ekibi olarak bir Hacı Bektaş veli dosyası yapmaya karar verdikten sonra bu düşüncemde haklı olduğumu anladım. Prof. Dr. Şahin Köktürk bu dosyada yer alan yazısında aşağıdaki dörtlüğün Hacı Bektaş Veli’ye “atfedildiğini” söyler:

 

Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda,

Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda.

Hırslar, kinler yok olur, aşkla meydanımızda,

Aslanlarla ceylanlar, dosttur kucağımızda.

 

Şiirin kesin olarak ona ait olduğu söylenemese de muhtevası itibariyle Hacı Bektaş felsefesine uzak olmadığı pek açıktır. “Aslan ve ceylan” sembolüyle nice zıtlıkları sevgi ve muhabbet kazanında eriten; ihtilafı, kavgayı, garezi, öfkeyi muhabbet diliyle bastıran, kimsenin gönlünün kem sözlerle yıkılmaması gerektiğini öğütleyen Hünkâr Hacı Bektaş Veli… Muhabbet dergâhının nefesleri asırlardır söylenmiş, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım, eline, beline, diline sahip ol!” gibi onlarca özlü sözü milletimizin kardeşlik bağlarını güçlendirmiş, Anadolu’da, Rumeli’nde fitne fesat yayıcılara karşı onun öğretileri birlik hamuruna maya olmuştur. Bektaşi geleneğine mensup olsun ya da olmasın Türk milleti Hacı Bektaş Veli’yi saygı ve sevgiyle yad etmiştir.

Yukarıdaki dörtlükten mülhem “Dostluk ve muhabbet kaynar ocağımızda bizim/Aslanla ceylan dosttur, kucağımızda bizim” ifadesini kapak sözü yaptık. Kanaatimce Hacı Bektaş Veli’yi en iyi anlatan sözlerden biri olmuştur bu iki mısra. Birçok kapağımızda imzası olan Nuriddin Çelenk Hocam bu sayımızın da kapağını çizdi. Hacı Bektaş Veli’nin en çok bilinen tasvirini kuru boya kullanarak çizen resim öğretmenimiz Nuriddin Çelenk’e teşekkür ederim.

Hacı Bektaş Veli dosyamızda birbirinden değerli isimlerin yazıları var. “Geleneksel Algıdan Gerçekliğe Hacı Bektaş Velî” ve “Anadolu Aleviliği Amasya Yöresi Bağlamında Bir İnceleme” kitaplarının yazarı Prof. Dr. Harun Yıldız; Hacı Bektaş Veli ve Alevilik üzerine birçok kitabı ve çalışması bulunan Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşğın; Hünkâr Ansiklopedik Bektaşilik Sözlüğü ile 19. Yüzyılda Bektaşîlik kitaplarının yazarı A. Yılmaz Soyyer bu alnda yaptıkları çalışmalar dolayısıyla dosyamızda görmekten mutlu olduğum isimler oldu. Prof. Dr. Şahin Köktürk, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Lütfi Bergen, Osman Utku Atış, Oğuzhan Karaduman, Hakkı Suat Yılmazer ve Tuğçe Nur Kesin de dosyamıza katkı sunan değerli isimlerimiz.

Mehmet Ali Kalkan rahmetli ozanımız Yaşar Reyhani’yi anlatmaya devam ediyor. Şiirleriyle Nedim Yılmaz, Muhammet Durmuş, Rıdvan Yıldız, Mehmet Ali Kalkan, Gülçin Yağmur Akbulut ve Kamran Resulzade; öyüleriyle Numan Altuğ Öksüz, Feyza Ay, Soner Oğuz, Sibel Pilavoğlu ve Seyran Süleyman bu sayıda yerlerini aldılar. Kamran Resulzade’nin Farsça şiirini Nasrin Zabeti, Seyran Süleyman’ın Özbek Türkçesiyle yazılmış öyküsünü de Ömer Küçükmehmetoğlu Türkiye Türkçesine aktardı.

2012’de aramızdan ayrılan ozanımız Neşet Ertaş’ı İlkay Coşkun, vatan şairi Orhan Şaik Gökyay’ı da edebiyatımızın emektarı kıymetli büyüğümüz Halistin Kukul yazdı. Ahmet Şahin, Türk Milliyetçiliğinin Dayandığı Esaslar yazı dizisine devam ediyor.

Ahmet Çağlar, Yücel Öztürk, Yusuf Kazak, Kadriye Admış ve Kerem Aydın denemeleriyle; Naci Yengin, Erdal Baran ve Canan Özelli de kitap değerlendirme yazılarıyla bu sayımızda yer aldılar.

Bu güzel sayımızın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak dileğiyle…

 Yaşar Vural

İlgili Yazılar

X