İçindekiler

29. Çizi-yorum – Çağrı Cebeci

Tanıtım

 

Ayşe İlker hocam bu sayıdaki yazısında şöyle diyor: “Bir kitap medeniyeti olduğumuzu iyice idrak ettim okudukça.” Bir kitap medeniyeti olduğumuzu hatırlatan ne çok şey var aslıda bize. Batı’nın bizi yerleştirmeye çalıştığı sığ ve dar görüş yahut “ilkel” kalıpların dışında mürekkeple, kâğıtla, yazıyla zannedildiği kadar uzak değildik. Rahmetli Fuat Sezgin bilimler tarihinin insanlığın ortak mirası olduğunu söylerken Türk ve İslam âlimlerinin kültür, sanat ve bilimdeki kayıp 8 asrının peşinden koşuyor, bir yandan bilimler tarihi bütün insanlığın mirasıdır derken diğer yandan da bu mirasa Türk-İslam âlimlerinin katkılarını ortaya koymaya çalışıyordu. Biz “kitap” ve “okuma”ya nasıl uzak bir medeniyet olabiliriz ki?

Kıymetli okuyucularımız,

2022’nin yaz sayısını kitap tutkusuna ayıralım istedik. Ben bir koleksiyoner değilim ancak sayfalarında yaşanmışlık barındıran kitapları almayı, yeni kitap almaya tercih ederim. Kitap biriktirme hastalığım olmamakla birlikte kütüphanemi de mümkün olduğunca zenginleştirmeye çalışırım. Kitap şuuruna ermemişlerin “okudun mu bunların hepsini” sorusunu saymazsak bu durumumdan şikâyetim yok. Kitap medeniyeti olduğumuzu önce kendi evimize hatırlatmalıyız diye düşünüyorum. Çocuklarımız kitapların, kitaplığın olduğu bir evde büyümeli, onlara dokunmalı, açıp okumalı, onlar üzerinde konuşmalıdır. Teknolojik aletlerle geçirdikleri uzun vakitlerin hiç olmazsa bir kısmını kitaplarla geçirmelidirler. Kitaba erişimin o kadar kolay olduğu bir çağda kitaptan o kadar uzaklaşan bir toplum olmamalıyız.

Dosyamızda birbirinden güzel yazılar olduğunu ifade etmeliyim. Bir kitap tutkunu Yahya Erdem Bey, kitapların kıtalar aşan yolculuğunu bizatihi takip edip, onların hikâyelerini bizlerle paylaşıyor. Prof. Dr. Ayşe İlker hocamız da çocukluk ve gençlik çağlarında kendisine yön veren, kitap medeniyeti olduğumuzun fikrine vardıran kitaplarla tanışmasını “Kitaplarım Varlığımın İnşası” yazısında bizlerle paylaşıyor. Kitap tutkusu dosya konusu olur da bu dosyada sahaflara yer vermemek olur muydu? Yine bir kitap âşığı rahmetli Etem Coşkun’u oğlu Cantürk Coşkun anlatıyor. Etem Coşkun’un da bir yazısı devamında yer alıyor. Arkadaşımız Burak Akdağ, Ankara’da sahaflık yapan ve bir dönem bizim de satış noktamız, durağımız ve ilk etkinliğimizi yaptığımız yer olan Mefkûre Sahaf’la bir söyleşi yaptı. Değerli sahaf dostumuz Tolga Akıska’ya bu söyleşi için de ayrıca teşekkür etmeliyim. Kitap tutkusu dosyasının meydana gelmesine yayın kurulu üyemiz Dr. Ersin Bayram’ın çok emeği var. Ersin Hoca, hem dosya yazılarıyla ilgilendi hem de kendisi dosyaya bir yazıyla katkı sundu. Dosyamızda bunların dışında Hakkı Suat Yılmazer, İsmail Kılınç, Süheyla Ağan ve Ülkü Yılmaz da yazılarıyla yer aldılar.

Yaz sayımızın şairleri Serdar Aydın, Ozan R. Kartal, Ahmet Şen, Muhammet Durmuş ve Mahmut Kaplan.

31. sayımız öykü zengini bir sayı oldu. Nisa Eser, Muhammet Durmuş, Ramazan Dönmez, Mehmet Gül, Dilek Akıllıoğlu, Ayla Coşkun Ceren ve Abdullah Aydın öyküleriyle bu sayımızın konukları.

Doç. Dr. Mehmet Emre Çelik Hocamız Edebice’nin ilk sayısından itibaren yayın kurulumuzda yer alıyor. Uzun süredir Bosna’da görevli olan Hocamızla yabancılara Türkçe öğretimi üzerine yine yayın kurulu üyemiz Yunus Emre Uyar söyleşti. Bu söyleşiyi de keyifle okuyacağınızı umuyoruz.

Bu sayıda bendeniz de bir gezi yazısı ile yer aldım. Batı Karadeniz kıyılarına yaptığım yolculuğu anlattığım yazımın, sizlere o güzellikleri görme isteği uyandıracağını düşünüyorum.

Halistin Kukul Hocamız “Yunus Emre’de Sosyal Bir Mesele Olarak Yalan”, İlkay Coşkun “Mehmet Ali Kalkan’ın Şiirlerinde Türklük” adlı denemeleriyle dergimizin sayfaları arasında yerlerini aldılar.

Çağrı Cebeci karikatürüyle yine en sonunda bizleri düşündürmeye devam ediyor.

 

Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak dileğiyle.

İlgili Yazılar

31. Sayı

Azerbaycan’a Gönderilen Selamın Hikâyesi – Oğuzhan Karaduman

Mazinin tozlu sayfaları arasında nice hatıralar saklıdır. Bu tür notları okumayı seven yüzlerce insan geçmişten bir parçaya tesadüf etmenin hazzını.

31. Sayı

Mehmet Ali Kalkan’ın Şiirlerinde Türklük – İlkay Coşkun

Bazı şair ve yazarlar vardır bir alanda derinleşirler. Bir alanda ürünler verirler veya ürün verdikleri alan daha çok ön plandadır.

31. Sayı

Yunus Emre’de Sosyal Bir Mes’ele Olarak Yalan – M. Halistin Kukul

Yûnus Emre’nin bizzat tâkîp ettikleri ve tâkîpçileri gibi, Türk şâir ve ediblerimizin ekserisinde, üstün bir bediî mertebeye şâhid olunurken, onlarda,.

31. Sayı

İstirahatte Keder – Abdullah Aydın

Köhne bir evin tek odasındaki yer yatağında istirahat eden bir ihtiyar vardır. Ruhuna tecelli etmiş çilekeşliği ve hiç olmadığı kadar.

31. Sayı

Kızarmış Ekmek Kokusu – Ayla Coşkun Ceren

Gözkapaklarını sağ eliyle ovarak açtı. Yeni bir günün ilk ışıkları krem rengindeki tüle rağmen pencereden içeriye akın etmeye başlamıştı. Gözlerini.

31. Sayı

Mektubum – Dilek Akıllıoğlu

Bomboş bir yeryüzü gibiyim. Yeryüzünde bile hissetmiyorum kendimi. Her nefes alışımda yerin altını hatırlıyorum. Çürüyen hafıza yoklamalarını ve öpmeye kıyamadığım.

31. Sayı

Bayram – Mehmet Gül

Biz ona Koca Kafa Bayram, derdik. Zayıf bedeninin üstünde işleyen koca kafasıyla Bayram,  en zor problemleri hocamızın daha cümlesini tamamlamasına.

31. Sayı

Bir Özveri Hikâyesi – Ramazan Dönmez

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Anadolu’nun ücra bir köyünde doğmuştu Şık Ahmet. Ailenin ilk çocuğuydu. “Şık” lakabı ona babasından intikal etmişti. Zira.

31. Sayı

Fidel – Muhammet Durmuş

Ünal Durmuş ve Emre Akkol için Kayık yerinde yoksa Ballim’in denize açıldığını anlıyor ve direkt dama giriyordum. Kaç kez sabahladığım.

31. Sayı

Binnur – Nisa Eser

Geçti ömrüm iklimden iklime Yuva yaptım kaç paket cigaranın bacasında Yorgunum, kahvem çamur gibi Batmaya da razıyım, artık beni anla.

31. Sayı

Özbekistan Notları – Mahmut Kaplan

Tohumun toprağa düştüğü Çınarların kök saldığı salkım saçak Göğün dal uçlarından öptüğü Güvercinlerin bulutlarla yarıştığı Mübarek belde Ceviz rahlesine aşkı.

31. Sayı

Show Business – Muhammet Durmuş

İzmaritler, kesiklerden yapılma içki şişeleri Karanlığında birikmiş faturaların Davullardan uzakta İplerinde intiharı yokluyor kukla Siğiller karekodu kasıklarımın Ucuz menülere açılır.

X