İçindekiler

  1. Namık Kemal’in Siyasi Paradigmasında İki Temel Kavram: Meşveret ve Meclis – Doç. Dr. Hakan Değirmenci
  2. 1946 Seçimleri ve Halkevi Dergilerinde Seçim Propagandası – Seçkin Özkan
  3. Türkiye’nin Demokrasi Tarihinde Seçimler ve Reklamlar – İsmail Kılınç
  4. 1965’ten İtibaren Türkiye’de Seçim Müziklerine Dair Bir Giriş Yazısı – Selçuk Küpçük
  5. Soruşturma: Seçim ve Müzik
  6. Edebiyat Siyâset Münâsebeti ve Necip Fâzıl gerçeği – M. Halistin Kukul
  7. Seçim Dili Dil Seçimi – Mehmet Emre Çelik
  8. Değişmeyen Seçimlerimiz – Numan Altuğ Öksüz
  9. Yolu Siyasetle Kesişen Edebiyatçılar – Erdal Baran
  10. Günlerin Ardından – Emre Ayvaz
  11. Geldik mi – Ahmet Şen
  12. Reenkarne Similasyonu – Elif Mert
  13. Poesia e Liberta – Deniz Schwarzwald
  14. Leke – Lavinya Öz
  15. Su – Mehmet Toygar Özdemir
  16. Taş – Azer Güden
  17. Körebe – Dilek Akıllıoğlu
  18. Öğretmen – Muhammet Durmuş
  19. Anılarda Kalanlar 3: Rıza Akdemir – Mehmet Ali Kalkan
  20. Numan Altuğ Öksüz ile Söyleşi – Çağlar Sarıtaş
  21. Mehmet Kaplan’ın Şiir Tahlil Yöntemi – Prof. Dr. Nurullah Çetin
  22. Mehmet Kaplan’ın Yaptırdığı İlk Doktora Tezi ve Öğrenci Takipçiliği – Dr. Ersin Bayram
  23. Üç İsim Dört Mevsim – İkbal Vurucu
  24. Prof. Dr. Harun Tolasa’nın Fiş Masası – Prof. Dr. Saim Sakaoğlu
  25. Çizi Yorum – Çağrı Cebeci

Tanıtım

Merhaba kıymetli okuyucularımız.

Yeni bir yıl ve yeni bir sayıyla huzurunuzda olmaktan mutluyuz. Ne var ki bu mutluluğumuz dergimizin hazırlığını yaptığımız sırada Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde aynı gün (6 Şubat 2023) meydana gelen iki depremle yok oldu. Yeni sayı hazırlamanın, yeni bir eser meydana getirmenin hazzı da mutluluğu da Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adana, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis’te göçük altında kalan vatandaşlarımız gibi göçük altında kaldı. Ne söylemek lazım geldiğini de bilmeyerek bunları söylüyorum. Çünkü bu kadar büyük ve yıkıcı depremlerin ardından kaybettiğimiz insanımız için söylenecek her sözün yetersiz, acıyı tariften yoksun olacağını biliyorum. Bu yaşıma kadar can kayıplarımızın olduğu birçok deprem gördüm, hele 1999’daki Adapazarı depreminden sonra bu memleket bundan daha yıkıcısını görmez herhâlde diyordum. Meğer ne kadar da yanılmışım. Ben bu taktim yazısını yazdığım sıralarda can kaybımız 40 bini aşmıştı. İlerisi hakkında hiçbir tahminde bulunmak istemiyorum.

Depremde kaybettiğimiz her can için Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilerim. Deprem yaralarımızı elbette saracağız, daha önce bunu yaptık, yine yaparız, depremin şiddeti, geride bıraktığı yıkım ne kadar büyük olsa da. Ama artık bu yıkımlardan çıkarılabilecek bir ders varsa o da depremdeki yıkımların çoğunda insan hatasının, kusurunun olduğunu kabul etmek ve bundan sonrası için ona göre davranmaktır. Depremlerin son bulmayacağını biliyoruz ancak umarım insan kaynaklı hatalar artık son bulur!

Bu yılın ilk sayısını mayıs ayında yapılması öngörülen seçimler dolayısıyla “seçim ve edebiyat” dosyası olarak planlamıştık. Bir edebiyat dergisi olarak doğrudan siyasete dâhil olmamakla birlikte “seçim ve siyasetin edebiyat üzerine etkileri”ne değinmek istemiştik. Ülkemizin seçim atmosferine girdiği 2023’ün ilk aylarından itibaren böyle bir dosya konusunun işlenmesinin isabetli olacağını düşünmüş ve bu dosya konusunu bu sebeple belirlemiştik. Tabi şimdi seçim ne zaman olur, ertelenir mi, şu an bu soruların cevabını bilmiyoruz. Bu büyük deprem elbette ülkemizdeki her türlü plan ve programı değiştirmiş durumda. Dergimizin her türlü hazırlığı bittiği için basım aşamasına gelen bu sayının programından ve dosya konusundan vazgeçemedik. Okuyucularımızın mazur göreceğini umarız.

33. sayımızın dosya konusunun “seçim ve edebiyat” olduğunu yukarıda söylemiştim. Dosya için epey hazırlık yapıldı. Seçimlerin edebiyatımız ve kültür yaşamımıza etkilerini çok yönlü incelemeye çalıştık. Seçimleri ve meşvereti edebiyatçılar nasıl işlemiş, eserlerine bu olguyu nasıl nakletmiş; Namık Kemal’den Necip Fazıl ve Abbas Sayar’a birçok yazarımızın yazı ve kitapları üzerinden konuya yaklaşmaya çalıştık. Yine müzik ile seçimler arasındaki ilişkiyi, seçim müzikleri bağlamında incelemeye çalıştık. Bunun için daha önce seçim müziği tecrübesi olan Volkan Sönmez, Hasan Sağındık, Zafer İşleyen ve Davut Akyüz’e hazırladığımız soruları yönelttik. Seçim görselleri ve sloganlarının, reklamlarının seçmen üzerindeki etkisini de inceledik. Dosya için desteklerini esirgemeyen Doç. Dr. Hakan Değirmenci, Dr. Seçkin Özkan, İsmail Kılınç, Selçuk Küpçük, Halistin Kukul, Doç. Dr. Mehmet Emre Çelik, Numan Altuğ Öksüz ve Erdal Baran’a teşekkür ederim.

Geçen sayımızın dosya konusu Mehmet Kaplan’dı. Geçen sayıda yer veremediğimiz yazılara dosyanın devamı olarak bu sayıda yer veriyoruz. Prof. Dr. Nurullah Çetin, Mehmet Kaplan’ın şiir tahlili yöntemini incelerken Dr. Ersin Bayram da Kaplan’ın öğrencilerinden rahmetli Orhan Okay’ın hatıraları ışığında Mehmet Kaplan’ın öğrenci takipçiliğini ele alıyor.

Bu sayımızda birkaç ay önce yeni öykü kitabı yayımlanan öykü editörümüz Numan Altuğ Öksüz’le Çağlar Sarıtaş’ın yaptığı söyleşiye yer verdik. Mehmet Ali Kalkan ‘Anılarda Kalanlar’ serisine devam ediyor. Mehmet Ali Kalkan’ın bu seferki konuğu rahmetli yazarımız ve devlet adamımız Rıza Akdemir. Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu da rahmetli arkadaşı Prof. Dr. Harun Tolasa’yı yad ediyor. Edebice’nin ilk sayılarında yazılarına yer verdiğimiz İkbal Vurucu da uzun bir aradan sonra Necmettin Turinay’ın son kitabı üzerine değerlendirmeleri ile aramızda yer aldı. Şiirleriyle Emre Ayvaz, Ahmet Şen, Elif Mert ve Deniz Schwarzwald; öyküleriyle Lavinya Öz, M. Toygar Özdemir, Azer Güden, Dilek Akıllıoğlu ve Muhammet Durmuş da Edebice’nin bu sayısında yerlerini aldılar. Çağrı Cebeci de her zamanki yerinde çizgileriyle sizleri uğurluyor.

Depremde kaybettiğimiz binlerce canımız için tekrar Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Yaşar VURAL

İlgili Yazılar

Haber-Duyuru

20. Ankara Kitap Fuarı

Eylül Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 20.si düzenlenen Ankara Kitap Fuarı 26 Nisan’da başlıyor. Her yaştan okurun ilgisini.

Edebiyat Haberleri

İlkadım Belediyesi 5. Cemal Sâfi Şiir Yarışması Ödül Töreni Yapıldı

İlkadım Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen şiir yarışması sonuçları açıklandı. Yarışmada Didem’di şiiriyle Servan Erdinç birinci olurken Dervişâne Âşıklar.

Yeni Çıkanlar

Muhammet Durmuş-Marlboro Sparring Marlboro

Edebice dergisi şiir editörü Muhammet Durmuş’un yeni kitabı “Marlboro Sparring Marlboro” çıktı. Daha önce Ötüken Neşriyat’tan Bekleyişler Kitabı adlı eseri.

Yazarlar

Her Şey Kimde Gizli – Yaşar Vural

HER ŞEY KİMDE GİZLİ Kaynak taraması ve doğrulaması yapmak niye insanların aklına gelmez? Genel ağda (sosyal medya alanları da dahil).

Yarışma

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya İl Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen 3. Ulusal Sait Faik Hikâye Yarışması başlıyor. Türk Edebiyatında.

Duyurular Mağaza

Yüzde Elli İndirim!

Edebice’nin 1’den 36’ya kadar bütün sayılarında en az yüzde 30, en fazla yüzde 50 indirim var. Bu fırsatı kaçırmayın. Dergilerimiz.

36. Sayı

Türkiye’de Karikatür ve Mizahın Kısa Öyküsü – Çağrı Cebeci

Karikatür; bir kişi, bir olay ya da eylemin komik ve abartılı bir şekilde resmedilmesi olarak tanımlanabilir. Türkçeye Fransızca “caricature” kelimesinden.

36. Sayı

Cumhuriyet’in Dil Politikalarındaki İlk Soluğa Kısa Bir Bakış – Yunus Emre Uyar

Büyük askerî ve siyasi zaferlerin mümessili olan Atatürk yönetimiyle başlayan Cumhuriyet Dönemi, birçok alanda olduğu gibi dil planlamalarında da önceki.

36. Sayı

100 Yıllık Edebiyat Dergiciliğimiz Açısından Mevcut Kanonun Görmediği Dergi: Divan – Selçuk Küpçük

Türkiye’deki dergicilik araştırmaları bakımından bu zamana dek mevcut kanonun görmek istemediği ve yok saydığı, ancak kendi mahfili içerisinde belli bir.

36. Sayı

Şevket Süreyya ve Falih Rıfkı’nın Gözünden Cumhuriyet Yolculuğu – İsmail Kılınç

  Türk tarihi ile Türk edebiyatının paralel seyrini dikkate aldığımızda en keskin değişimlerden birisi “Cumhuriyet’in ilanı” desek herhalde yanlış yapmış.

36. Sayı

Cumhuriyet’e Giden Yolda Bir Nûmune Şehir: Samsun – M. Halistin Kukul

Cumhuriyet’e giden yol/yollar çok çetin, çok zor ve çok dikenlidir. Önce, bu yolun/yolların açıklığa kavuşması/kavuşturulması lâzımdır ki, Cumhuriyet’in değeri anlaşılabilsin..

36. Sayı

Cumhuriyet’in Harcında Yer Alan iki Türkçü Roman – Metin Savaş

Türk edebiyatında Nihal Atsız’ın Ruh Adam kurgusuyla zirvesini bulmuş olan Türkçü/Turancı romanların başlangıcı 1920 yılında tefrika edilen Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun.

X