İçindekiler

Tanıtım

Merhaba sevgili okuyucularımız.

2022’nin bu ilk sayısıyla huzurlarınızdayız. Yayın hayatımızın altıncı yılında elinizde tuttuğunuz dergi ile 29. sayımıza erişmiş bulunuyoruz.

16 Kasım 2021’de Sezai Karakoç’u kaybettik. Türk edebiyatının önemli isimlerindendi şüphesiz. Vasıfları sayılırken şair, yazar, düşünür, yayıncı, siyasetçi gibi payeler verilir. Evet bunların hepsinde vardır ve hepsini hakkıyla yapmıştır Karakoç. O, derdi olan bir derviştir kanaatimizce. Sadece ülkesini değil tüm dünyayı dert edinen bir derviş. Edebiyat derslerinde o anlatılırken en temel vasfı şu olur: İkinci Yeni şairi. Elhak bu da doğrudur. Ancak o İkinci Yeni içine “şöyle bir iliştirilip” geçiştirilecek bir isim değildir. Belki şiir tarzı itibariyle İkinci Yeni içine dahil etmek mümkündür ancak Karakoç dünyaya, evrene, meselelere bakışı ve getirdiği çözümler itibariyle onlardan çok farklıdır. Bu farkını da “diriliş” felsefesi ya da hareketiyle ortaya koymuştur.

Türk edebiyatı derslerimde özellikle Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı türlerini işlerken, o türün önemli isimlerinin hayatta olup olmamalarına özellikle değinirdim. Kim bilir, belki bir yerlerde onlara tesadüf edip de belki “dersimizde sizden bahsetmiştik” derler diye. İkinci Yeni’nin yaşayan son kalemi de aramızdan ayrılınca öğrencilerimize artık bu dünyada İkinci Yeni şairlerinden biriyle karşılaşma imkânlarının olmayacağını teessürle hatırlatmak durumunda kalacağım. Evet, yaşayan en önemli şairlerimizdendi Karakoç. Dergimizde daha önce iki Karakoç için özel sayı yapmıştık. Sezai Karakoç da üçüncü “Karakoç” oldu.

Sezai Karakoç dosyası için kıymetli isimlerin yazılarını bir araya getirdik. “Yoktur Gölgesi Türkiye’de Sezai Karakoç” kitabının yazarı Sıddık Akbayır, Sezai Karakoç Günlüğü ile dosyamızda yer alıyor. Sezai Karakoç hakkında ilk kapsamlı eserin sahibi ve onun yakınında bulunmuş Şakir Diclehan da dosyaya katkı sunan değerli yazarımız. “Sezai Karakoç’u Olgunlaştıran Sabır” adlı incelemesini istifadeyle okuyacağınızı umuyoruz. Prof. Dr. Şaban Sağlık, Sezai Karakoç üzerine çokça duran hocalarımızdan. “Bir ‘İtibar İade Edicisi’ Olarak Sezai Karakoç” adlı yazısında Karakoç’un toplu şiirlerinin yer aldığı Gün Doğmadan’daki sağanakların peşine düşüyor Şaban Sağlık. Prof. Dr. Nurullah Çetin de Şaban Sağlık Hocamız gibi birçok dosyamıza yazılarıyla destek olmuştu. Nurullah Çetin’in “Sezai Karakoç’ta Gelenekten Yararlanma ve Leyla ile Mecnun Örneği” adlı yazısı da bu dosyamızın önemli makalelerinden. Halistin Kukul da “Şiirimizde Sezai Karakoç Gerçeği” adlı değerlendirmesiyle dosyaya katkı sunan kıymetli hocalarımızdan. Dr. Ersin Bayram, Mesut Sütçü, Muhammet Erdevir ve İsmail Kılınç da dosyamıza yazılarıyla destek veren değerli yazarlarımız.

Bu sayımızda iki söyleşi yer alıyor. Öykü editörümüz Numan Altuğ Öksüz’ün Yücel Öztürk’ün öykü ve yazı yaşamına dair güzel sohbetini beğenerek okuyacağınızı umuyoruz. Tuğçe Yavaşlar’ın “Yeni Tanrıların Dünyası” romanının yazarı Enes Şengönül ile yaptığı söyleşi de bu sayımızda keyifle okunacak diğer söyleşimiz.

Ahmet Şen, Mesut Çil, Ozan R. Kartal, Serdar Aydın, Rıdvan Yıldız şiirleriyle; Numan Altuğ Öksüz, Ali Demir, Hatice Kübra Alakuş, Muhammet Durmuş öyküleriyle; Ülkü Kara, Turhan M. Turhan, Hakkı Suat Yılmazer, Halit S. Dönmez, Mehmet T. Özdemir yazılarıyla 29. Sayımızda yerlerini aldılar. Çağrı Cebeci karikatürüyle bu sayıda da bizi yalnız bırakmıyor.

Bu sayımızda yayın kurulumuzda bazı değişiklikler oldu. Aramızdan ayrılan arkadaşlarımıza dergimize şimdiye kadar verdikleri destek ve gösterdikleri çaba için teşekkür ederim. Aramıza yeni katılan arkadaşlarıma da hoş geldiniz der, hep birlikte güzel sayılara imza atmayı dilerim.

Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak üzere.

Yaşar Vural

İlgili Yazılar

X