30. Sayı

Attilâ İlhan’ın “Hangi Batı”sının Değişmeyen Serencamı – Ahmet Melih Karauğuz

İçinde yaşadığımız coğrafya, yüzeyde görünmese de derinlerde yaşanan ve herkesin hayatını etkileyen travmalarla dolu bir coğrafya. Dünyadaki küresel dönüşümler, sermayenin yerinin ve yönünün değişmesi sonucu Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak kaybetmeye ve gücünü yitirmeye başlamasının yarattığı travmalar nesilden nesile aktarılarak yaşamaya devam ediyor. Bu küçülme, gerek savaşlarla gerekse de yönetim kademesinde yaşananlarla büyük travmalara kapı açmış, hâlâ etkisini sürdüren zihinsel karışıklıkları başlatmıştır.

Bu travmanın en büyük etkilerini Tanzimat devrinde görmek mümkündür. Askeri alanda yapılanlar bir yana özellikle kültürel alanlarda yaşanan dönüşümler, Osmanlı İmparatorluğu’nun içinde bulunduğu travmatik durumu gözler önüne serecek özelliktedir. Bu travmatik hâl, Cumhuriyet aydınına da sirayet edecek, içinde yaşadığımız coğrafyada travmalarla yaşayan aydın; halktan uzak, kendi arzularını, korkularını, zihnindeki yarıkları gidermek için sürekli Batı’ya bakarak kurtuluşu Batı’da arayacaktır.

Türkiye’nin önemli aydın ve şairlerinden olan Attilâ İlhan’ın “Hangi Batı” kitabı, yaşanan travmanın röntgenini çeken, aydın- halk çatışmasını detaylarıyla ele alan ve özellikle Atatürk sonrası döneminin aydınını sorguya ve hesaba çeken bir kitap olarak Türk yazınında öne çıkmaktadır.

Devamını okumak için dergimizi satın alınız.

Leave feedback about this

  • Rating

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field

X