Yeni Çıkanlar

İsmail Habip Sevük’ün Türk Folkloruna Katkıları-Oğuzhan Karaduman

 

İSMAİL HABİP SEVÜK’ÜN TÜRK FOKLORUNA KATKILARI

 

DBY YAYINLARI

s.303

OĞUZHAN KARADUMAN

 

Bir milletin duygu dünyasını, düşünce sistemini ve hayat algısını oluşturan maddi ve manevi ürünlerin bütününe kültür denir. Kimi zaman maddi olarak ele aldığımız kimi zaman da manevi olarak hissettiğimiz kültür, bireyin ve ulusun yapı taşıdır. Bu yapı taşlarının anlamlı bir hale gelmesi, yorumlanması ve tetkik edilmesi halkbiliminin görevidir. Asırlardan süzülüp gelen kültür sabit kalmamakla beraber devamlı değişim, gelişim ve dönüşüm halindedir. Zerre halinde tozlardan çakıl taşlarına oradan da ana kayaya ulaşan yerbilimcilerin yaptıkları çalışmalar ile günlük hayatın hızı arasında göze alelade gelen ufacık bir motiften koca bir milletin hissiyatını ortaya koymaya çalışan halkbilimcilerin çalışmaları birbirine benzetilebilir. Fakat bu araştırmacıların millet hayatına katkıları elbette aynı değildir. Folklor/halkbilgisi çalışmaları stratejik bir alan olma yolunda önemli mesafeler kat etmiştir.

Üç kısımdan oluşan eserin birinci kısmında İsmail Habip Sevük’ün yaşamı ve yazmış olduğu eserler ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında İsmail Habip Sevük’ün eserlerinde geçen halk edebiyatı ürünleri ve folklorik unsurlar tespit edilmiş, tespit edilen unsurlar ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise İsmail Habip Sevük’ün Türk folkloruna katkıları ortaya konulmuştur.

Sevük’ün halkbilimi üzerine özgün tanımları ve fikirleri vardır. Halk şiiri için kullanılan seyirlik şiir söylemi, folklor müzeciliği, folklor ürünlerinin yeniden yaratımı Cumhuriyet dönemi folklor araştırmaları bakımından son derece dikkat çekicidir. Sevük, folklor eğitimi almamıştır. Buna rağmen eserlerinde ileri sürdüğü fikirler zamanının ilerisindedir.

Edebiyat dünyamıza hayırlı olsun.

Leave feedback about this

  • Rating

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field

X