İçindekiler

Füsun Menşure: Nokta Koymuyorum Hiçbir Şeye, Virgüllerle Sürdürüyorum Bu Öyküyü – Gezi /Söyleşi E. Aybike BÜYÜKYILMAZ
Bir Adım Fedai Öğretisi – Burhan Kazım ÇALIK
Gözün Aydın Anne; Oğlun “Youtuber” Oldu! – Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emre ÇELİK
Teknolojiye Karşı Oruç Tutmak – Emrullah BANAZ
Fanilik ve Modernite – Soner OĞUZ
Teğet Geçen Sevdalar – Mehmet ÖZDEMİR
Destanlarıyla Destanlaşan Türk Şairi: Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu – Prof. Dr. Nurullah ÇETİN
Nakış – Mustafa FERAT
Târihî Bakışla Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun Şiirlerinde Millî Kültür Unsurları – M. Halistin KUKUL
Bir Semaver Faslı Gece – Hakan İlhan KURT
Bozkırdaki Bilge: Cengiz Aytmatov – Alparslan KAR
Benden Söylemesi – Kenan ÇARBOĞA
Beyhude Gidişler – Elcan TOKMAK
Erol Güngör’e Dair Birkaç Hâtıra – Fatih AKMAN
Turancılık ve Millî Devlet Nasıl Bağdaştırılacaktır? – Burçin ÖNER
Haziran Tepesi – Cevat DENİZ
Sanrı – Burçin YILMAZ
Derin – Kalender
Ağaç – Hakkı Suat YILMAZER
Sürgün Hâtıralarım – Namık Kemal BAYAR
Mitolojinin Dönüşü- Ömer ÜNAL
Savaş ve İsyan – Kürşat YOZCU
Korku – Ersin BAYRAM
Türkçenin Gücü Adına – Tuğçe Nur KESİN
Kafka’nın ‘Açlık Sanatçısı’ ve Yalnızlık: Okuma Notları (1) – Fırat KARGIOĞLU
ÇizgiYorum – Sinan BEYHAN
Akşam ve Kaçış – M. Tuğrul ÇOLAK
Kirpiklerine Düşen Aşk – Muhammed KORKMAZ
Eğitimde Gerçek Özgürlük – Yunus Emre UYAR
Londra’nın Ortasında Yer Kuşağı’ndan Kalbe Düşenler – Hakan ATIŞ
Türkistan Rüyası’na Dair – Oğuzhan KARADUMAN
“Tolkien, Dede Korkut Okudu mu?” ve Doğu-Batı Edebiyat İlişkilerine Dair İsimler ve Eserlerden Hareketle Bir Deneme – Seçkin SARPKAYA

Tanıtım

Merhaba kıymetli okuyucularımız,

8. sayımızla sizlere merhaba demenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yine beğeneceğinizi ve zevkle okuyacağınızı umduğumuz bir sayı hazırladık.

Hepinizin malumu olduğu üzere geçen yıl 15 Temmuz’da ülkemiz bir felaketin eşiğinden döndü. Hepimiz canlı yayınlarda demokrasimizin en ilkel yöntemlerle ele geçirilmek istenmesine, insanımızın üzerine kurşun yağdırılmasına, millet iradesinin temsil noktası Meclisimizin ve diğer devlet kurumlarımızın bombalanmasına şahit olduk. 15 Temmuz’un üzerinden 1 yıl geçti ancak, yaşadıklarımız, acılarımız henüz çok taze. Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçen bu gecenin sabahında millet, egemenliğini hainlere teslim etmemiş ve büyük bir demokrasi zaferi kazanmıştır. Millete rağmen hiçbir karanlık emelin bu topraklarda filizlenemeyeceğini bu yüce millet bir kez daha kanıtlamış oldu. Edebice ekibi olarak 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişimi esnasında şehit olan vatandaşlarımıza, asker ve polislerimize Allah’tan rahmet, gazi olup halen tedavi gören vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

İnsanoğlu hızla kendi yarattığı nesnelerin esiri olmaya doğru ilerliyor. Çağımızın şüphesiz en önemli buluşlarından olan internet ve internetle birlikte ceplerimize kadar giren programlar, uygulamalar bizleri sürekli meşgul etmekte ve birçok insani özelliğimizi, ilişkilerimizi çok yönlü etkilemektedir. İnsanın geleneklerine yabancılaşıp köklerinden hızla kopmasına sebep olan modern çağın, modern sorunları da insanlığın binlerce yıldır yanında taşıdığı sorunlara eklendi. Bu sebeple “Modern kölelik” temasını kapak konusu yapmayı düşündük bu sayımızda. Arkadaşımız Melike Erşan’ın çizimiyle kapağa taşıdığımız “Modern Kölelik” teması ile ilgili Mehmet Emre Çelik, Soner Oğuz ve Emrullah Banaz yazılarıyla konuya katkı sundular.

21 Ağustos 1992’de yitirdiğimiz destan şairimiz Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nu unutmadık. Prof. Dr. Nurullah Çetin “Destanlarıyla Destanlaşana Türk Şairi: Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu” ve Halistin Kukul da “Tarihî Bakışla Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun Şiirlerinde Millî Kültür Unsurları” yazılarıyla vefatının 25. yılında şiirleriyle yüreğimizi kabartan Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nu yâd ettiler.

Bunun dışında şiir, makale, anı, öykü, portre, deneme, kitap-eleştiri, karikatür gibi edebi türlerdeki yazı ve çizgileriyle 8. sayımıza birçok dostumuz katkı sundu. Yayın kurulumuz adına edebî verimleriyle dergimize katkı sunan herkese çok teşekkür ederim. Dergimizde yayımlanmak üzere birçok dostumuz gerek e-posta yoluyla gerekse sosyal medya hesaplarımızdan bizlere yazı ve şiir göndermekteler. Öncelikle dergimize gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Dergimizin edebi kalitesine katkı sunacak değerli yazılarınız, şiirleriniz için minnettarız. Dergimizin iki ayda bir yayımlanması ve gelen yazıların yoğun oluşu, yazıların dosyalarımızda birikmesine ve geç yayımlanmasına sebep olmaktadır. Bu gecikmelerden dolayı siz değerli okuyucularımız ve takipçilerimizden özür dileriz. Edebi değer taşıyan her edebî türün er ya da geç dergimizde değerlendirileceğini bilmenizi isteriz.

Yeni ve daha güzel sayılarda buluşmak dileğiyle…

Yaşar VURAL

 

 

İlgili Yazılar

X