İçindekiler

Hâdi Şehriyar: Şehriyar Sözünü “Âh”a Bağlayıp Söylerdi – Söyleşi: Masoumeh DAEİ 5
Ali Vafi: “Dünyada Hiç Kimse Şehriyar’ı Benim Kadar Tanıyamaz!” – Söyleşi: Tuğba ÖNCE 12
Bir Millet Mistiği: Şehriyar – Prof. Dr. Nurullah ÇETİN 16
Şehriyar: Türk, Türkçe, Türkiye – Prof. Dr. Şahin KÖKTÜRK 21
Bakü’den Tebriz’e Şehriyar – Lale İSMAYIL 25
Muhammed Hüseyin Şehriyar ve Haydar Baba’ya Selam’ın Etkileri – Yrd. Doç. Dr. Farzaneh Doulatabad 30
Sevdanın Şairi: Şehriyar – Muammed Naim NAİMİ 36
Gelmişim Nazlı Hilal Ülkesine – Sona ALİ 38
Türk’ün Sesi Şehriyar – Nikbin ABASOV 42
“Aşk ve Şehriyar” – Alperen Uluer YAŞAR 46
Türkiye’ye Heyali Sefer – Şehriyar 49
“Tonyukuk” Adı Üzerinden İç Asya Alanında Yapılmış Çalışmalara Bir Yaklaşım – M. Levent KAYA 52
Göğsüm – Hakan İlhan KURT 54
En Uzun Gece – Fazıl Ahmet BAHADIR 55
Boğazındaki Yumru – Hakkı Suat YILMAZER 56
Gülüşün – Karaaslan YALÇIN 59
Gülüşleri Havada Kalmış Çocuklar – Yasin USTA 60
Bir Kalemde Dünya Kurulur – Seçkin ZENGİN 60
Sanrılar – Davut GÜNER 60
Dilaver Cebeci Ağabey, Bir Şiiri ve Aklıma Gelenler – Mehmet Ali KALKAN 61
Dilaver Cebeci Sagusu – Fatih KOCATEPE 63
Kırlangıç – Numan Altuğ ÖKSÜZ 64
Bir Sitem Şiiri – Mehmet Hayati ÖZKAYA 67
Levin Levin Ülküler – Burhan Kâzım ÇALIK 67
Tulumbalı Ev – Reyhan ÖZÇİFTÇİ 68
Mart Kokusu – Ahmet URFALI 71
Folklor, Dans, Halk Oyunları – Sercan BAYRAM 72
Gerçek Bulanık Yine Hayale Dalmış Gözlerim – Hasan BOZTOPRAK 73
Biz Kimiz? – Erhan SANDIKÇI 74
Çizi-yorum – Sinan BEYHAN 78

Tanıtım

Merhaba değerli okuyucularımız,
Edebice, bu sayı ile birlikte birinci yılını dolduruyor. Her sayıda sizlerin beğenilerine ve övgülerine mazhar olarak yolculuğumuza devam ediyoruz. Eksiklerimiz olmakla birlikte bunları sizlerden gelen yapıcı eleştirilerle gidermeye çalışıyoruz. Bu yolculuğumuzda bizlere destek olan, dergimizde yazı yazan, çizen, dergimizi tasarlayan, dağıtan, öneren herkese çok teşekkür ediyoruz.
Edebice 6. sayısında okuyucularının huzuruna bir dosya ile çıkıyor. Birçok yazar, birçok edebiyatçı onu “aşkın şairi, hüznün şairi, üstâd” ve daha niceleriyle nitelendirdi… Oysa onu en güzel ifade eden yine onun kendisine verdiği mahlas: Şehriyar… O, istediğine “yâr” olabildi mi bilinmez amma onu okuyan milyonlar onu kendine “yâr” etti. Haydar Baba’ya Selam, Türk’ün Dili, Türkiyye’ye Hayali Sefer, Behçedabad Hatiresi ve daha nice Türkçe şiiri ile gönüllerde taht kurdu. Şehriyar, edebiyat ve şiirle meşgul olanlarca Türkiye’de elbette tanınıyor. En azında “Haydar Baba’ya Selam” şiiri birçoğumuzun malumudur. Biz istedik ki Güney Azerbaycan’ımızın bu gönül insanını daha yakından tanıyalım. Bunun için aylar öncesinden çalışmalarımız başladı. Şehriyar’ın oğlu Hadi Behçet Tebrizi ile Tebriz’de Yrd. Doç. Dr. Masume (Masoumeh) Daei aracılığı ile mülakat yaptık. Masume Hanım, Hadi Bey’i Tebriz’de bulup kendisiyle Şehriyar’ın bugün müze olarak kullanılan evinde görüştü ve yaptığı mülakatı Türkiye Türkçesine çevirerek bize gönderdi. Bir program dolayısıyla ocak ayı sonunda ülkemize gelen Hadi Bey’le arkadaşımız Muhsin İlhan İstanbul’da görüştü ve kendisine dergimizden taktim etti.
Dosya konumuzun bir diğer söyleşisini uzun süre Şehriyar’ın yanında, sohbetlerinde bulunmuş Ali Rıza Porbozorg (Ali Vafi) ile yaptık. Eskişehir’de yaşayan Ali Vafi Bey’le arkadaşımız Tuğba Önce görüştü. Dosyamıza Azerbaycan’dan da Sona Ali ve Lale İsmayıl yazılarıyla katkı sundular. Prof. Dr. Nurullah Çetin, Prof. Dr. Şahin Köktürk, Yrd. Doç Dr. Farzaneh Doulatabadi, Muhammed Naim Naimi, Nikbin Abasov, Aperen Uluer Yaşar da araştırma ve denemeleriyle Şehriyar dosyamıza katkı sunan dostlarımızdı. Hepsine eşsiz katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Yine Farsça metinlerin ve Azerbaycan Türkçesinin Türkiye Türkçesine aktarılmasında çok kıymetli yardımlarını gördüğümüz Ferruh Rahimli, M. Naim Naimi ve Masume Daei’ye ayrıca teşekkür ederim. Yine Şehriyar’ın portresini çizerek bu sayının kapağının hazırlanmasında emeği olan ressamımız Nuriddin Çelenk’e de çok teşekkür ederim. Çok kapsamlı ve arşiv niteliğinde bir dosya olduğu kanaatindeyiz.
Kıymetli okuyucularımız,
Dosya konumuz dışında yine güzel şiirlerle bu sayımız dopdolu. M. Hayati Özkaya, Hakan İlhan Kurt, Fazıl Ahmet Bahadır, Ahmet Urfalı gibi usta şairlerimizin yanında Yasin Usta, Burak Akdağ, Fatih Kocatepe, Karaaslan, Seçkin Zengin, Olgun Temizer, Burhan Kazım Çalık, Hasan Boztoprak, Davut Güner gibi genç ve yeni arkadaşlarımızın şiirlerine yer verdik. Azerbaycan’dan Eluca Atalı Hanım da güzel bir şiiriyle bu sayımızda yerini aldı.
Numan Altuğ Öksüz, Hakkı Suat Yılmazer, Reyhan Özçiftçi öyküleriyle, M. Levent Kaya, M. Ali Kalkan, Erhan Sandıkçı ve Sercan Bayram makale ve denemeleriyle, Halim Kaya kitap eleştiri yazısı ve Büşra Biçer de sinema eleştirisi ile sayfalarımızdaki yerlerini aldılar.
Geçen sayımızda çizgileriyle dergimizde yerini alan Sinan Beyhan, bu sayımızda da okuyanları düşünmeye davet eden çizgileriyle dergimize noktayı koyuyor.
Keyifli okumalar diliyoruz…
DÜZELTME VE ÖZÜR: Geçen sayımızda “Gökoğuz Yerinin İlk Türk Kadın Başkanı: İrina Vlah” başlıklı yazıya imza olarak yanlışlıkla M. Levent Kaya ismi girilmiştir. Yazı Figen Aydın’a aittir. Ayrıca Yağmur Tunalı’nın “Sükût Akşamları” başlığıyla yayımladığımız şiirin içeriği maalesef yanlış basılmıştır. Düzeltir, yazarlarımız ve siz değerli okuyucularımızdan özür dileriz.
Yaşar Vural
Genel Yayın Yönetmeni

İlgili Yazılar

X