İçindekiler

Kara Yazı – Âl-i Rıza 6
Metin Savaş: Yıllarca Sükût Suikastına Maruz Bırakıldım – Söyleşi: Sidre METE 7
Bir Sabah Uyandığında – Bleda YAMAN 11
Ahmet Yesevi’de Hazcılık (Hedonizm) Eleştirisi – Prof. Dr. Nurullah ÇETİN 12
Asırlık Saniye – Mustafa ERKENEKLİ 17
Çok-kültürcülük ve Milli Devlet Üzerine – İkbal VURUCU 18
Şiirde Türkçenin Gücü – Hüseyin YENİÇERİ 20
Şiirin Sultanları “Muhibbi” – Muhsin İLHAN 23
Merhametler Yüzünün Ötesi – Muhammed Mükremin ÇETİN 26
500 Türk Öldürdüğünü İddia Eden Yazar ve Eseri – Hasan KALLİMCİ 27
Türkistan’da Büyük Başkaldırı: Dükçi İşân Ayaklanması – İlhan ASLAN 32
Saba ile Yeniden – M. Tuğrul ÇOLAK 34
Necip Fâzıl’a Göre Buhranlarımız – M. Hâlistin KUKUL 35
Gökoğuz Yeri’nin İlk Türk Kadın Başkanı: İrina Vlah – Figen AYDIN 37
Rab’dendir… – Harun AÇIKGÖZ 40
Bul Beni – Ekrem GÖZOĞLU 40
Zafernâmeler (Fetihnâme), Varna ve İstanbul Fetihnâmeleri – Necdet BAYRAKTAROĞLU 41
Lacivert Aşk – Emine ÖZGENÇ 46
Feride – Serpil ÖZKÜÇÜK 52
Denizde Kayıktır Umut – Tuğçe Nur KESİN 53
Aşksız Kalırdı – Kamil TUNÇ 54
Yakarış – Ozan BODUR 55
Gizli Şiir – Uğur DEMİREL 56
Gazel – Kenan YAVUZARSLAN 56
Pazar Mahallesi – Nuray TUNÇ 57
Kepenek – Şevket Aykurt KAYA 58
Türk Müziğinin İlk Devirlerdeki Vaziyeti ve İntişârı – Erhan KARAOĞLAN 61
Ölü Evinin Yasçısı – Misli BAYDOĞAN 66
Umudu Yeşertecek Işık – Tuğba ÖNCE 69
Yakup Kadri’nin “Ankara”sı – Serkan GÖKBULUT 71
Karikatür – Sinan BEYHAN 74
Sükût Akşamları – A. Yağmur TUNALI 75

Tanıtım

 

Merhaba kıymetli okuyucularımız…

 2017’nin ilk sayısı ile sizlere merhaba diyoruz. Edebi verimlerin her türünden güzel örneklerle yine edebî yolculuğumuza devam ediyoruz.

Bu sayımız “umut” temalı olsun istedik. O yüzden kapak çalışmamız “umut”a vurgu yapıyor. Ülkemizin ve bölgemizin yaşadığı sıkıntılar zaman zaman bizi ümitsizliğe, karamsarlığa sevk ediyor. Ama necip milletimiz en karanlık dönemlerde bile umudunu yitirmemiş ve aydınlık günlere olan inancını daima korumuştur. İstiklâl şairimiz Mehmet Akif, bilinen bir şiirinde şöyle diyordu:

Ye’s öyle bataktır ki; düşersen boğulursun.

Ümmîde sarıl sımsıkı, seyret ne olursun!

Azmiyle, ümidiyle yaşar hep yaşayanlar;

Me’yûs olanın rûhunu, vicdânını bağlar

 

Ümitsizlik batağından yine ümidimize sarılarak çıkabiliriz. 2016 ülkemiz için şüphesiz zor bir yıldı. Artan terör olayları, 15 Temmuz menfur hadisesi, Fırat Kalkanı harekâtı ve benzer olaylar bizi oldukça gerdi. Ama bugünlerin sonunda gelecek güzel günlere olan inancımızı hiç kaybetmemeliyiz. Edebiyat biraz da umutları diri tutmak için yok mudur? O yüzden biz de bu sayımızı umuda adadık…

 

Değerli okuyucularımız,

Bu sayımıza Misli Baydoğan’ın “Ölü Evinin Yasçısı” adlı öyküsüyle başlıyoruz. “Hû Diyen Karga” adlı Selçuklu öyküleriyle ses getiren yazarımız yine güzel bir öyküsüyle dergimizin sayfalarında yerini aldı. Bundan başka Emine Özgenç, Şevket Aykurt Kaya, Serpil Özküçük de öyküleri ile bu sayımızda yer aldılar.

Bu sayımızın mülakatını “Yeşil Palas AVM, Baykuşlar Gecleyin Öter, Zemheri Kuyusu” gibi romanlarıyla tanınan ve dergimizde de makaleleri yayımlanan Metin Savaş’la yaptık. Sidre Mete’nin Metin Savaş’la yazarlığı, yaşantısı, ve edebiyat dergiciliği üzerine yaptığı mülakatı keyifle okuyacağınızı ümit ediyoruz.

 

Prof. Dr. Nurullah Çetin yaşantısını “maddi haz” üzerine kuranlara Ahmet Yesevî’nin hikmetleriyle sesleniyor. Bunun yanında İkbal Vurucu, Hüseyin Yeniçeri, Hasan Kallimci, M. Halistin Kukul, Necdet Bayraktaroğlu, İlhan Aslan ve Erhan Karaoğlan bu sayımıza makale ve tarih yazılarıyla katkı sundular.

 

“Çölde Dor” ve “Ölüöne” kitapları ile tanınan M. Levent Kaya, Gagavuz Türklerinin ilk kadın Başkanı İrina Vlah’ı yazdı. Yazarımız Muhsin İlhan, şair sultanları mercek altına almaya devam ediyor. Bu sayımızın şair sultanı “Muhibbî” mahlasına sahip Kanuni Sultan Süleyman Han.

 

Bu sayımızda Ali Rıza Özdemir, Bleda Yaman, Mustafa Erkenekli, Muhammet M. Çetin, Mustafa Tuğrul Çolak, Harun Açıkgöz, Ekrem Gözoğlu, Kamil Tunç, Uğur Demirel, Nuray Tunç, Olgun Temizer, Davut Güner de şiirleriyle yer aldılar.

 

Tuğçe Nur Kesin ve Ozan Bodur kapak konumuz üzerine birer denemeyle sayfalarımızda yerlerini aldılar. Serkan Gökbulut bu sayıda Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Ankara” adlı romanı üzerine bir değerlendirme yazdı. Bu sayımızda çizerimiz Sinan Beyhan, umudumuzu çizgilere taşıdı ve “Türk’ün umudu bitmez!” dedi.

 

Değerli okuyucularımız,

Basılı yayınların sürekliliği kalitesini arttırmasına, heyecanını kaybetmeden çalışmasına bağlı olduğu gibi siz değerli okuyucularımızın desteğine de bağlıdır. Dergimizin uzun soluklu olması ve daha geniş çevrelere ulaşması için desteklerinizi esirgemeyeceğinizi umuyor, sizlere keyifli okumalar diliyorum.

                                                          Yaşar Vural

                                                  Genel Yayın Yönetmeni

İlgili Yazılar

X